Nieuws
Nieuwsoverzicht ChristenUnie Montfoort-Linschoten
Algemene beschouwingen 6 november 2023
Voor ons ligt de begroting 2024 en meerdere jaren t/m 2027, wij zien vooruit naar een nieuw begrotingsjaar. Vooruitzien kan niet zonder om te zien naar wat er gebeurt is het afgelopen jaar.
Voortslepende Oorlog in Oekraïne, recent Israël en Gaza, de nog niet opgeloste stikstofcrisis met grote impact voor de agrarische ondernemers en het platteland, enorme inflatie, uitdaging rondom, huisvesting, duurzaamheid, verdere opwarming van de aarde door klimaatverandering, droogte, toename jeugdzorg, armoede, stijgende rente en zo kunnen wij nog wel even doorgaan.
En in deze onzekere tijd is er gelukkig een mooi sluitende begroting opgesteld door het college samen met de ambtelijke organisatie. Daar willen wij hen eerst hartelijk voor bedanken.
Het is altijd weer veel werk om een begroting op te stellen, met de vele keuzes die hierbij gemaakt dienen te worden.
Fijn dat deze begroting sluit met een positief saldo voor 2024 en 2025 t/m 2027. Het jaar 2022 is afgesloten met een mooi positief saldo. Waardoor de reserves weer voor het eerst sinds vele jaren echt zijn toegenomen.
De positieve resultaten zijn hard nodig om wat meer vlees op de botten te krijgen, zodat in toekomstige tijden van financiële tegenwind de gemeente kan zorgen voor de inwoners die in de problemen komen, het huidige voorzieningsniveau op peil kan houden en een bijdrage kan leveren aan de uitdagingen rondom duurzaamheid.
Voor 2023 was er ook een begroting met een flink positief saldo maar daar blijft nu, door de afhankelijkheid als gemeente van de inkomsten van de landelijke overheid, niet veel meer van over. We mogen blij zijn als er over 2023 nog een positief saldo over blijft. Dus het was goed dat wij ons vorig jaar bij het opstellen van de begroting niet rijk gerekend hebben. En dit is gelijk het advies aan de raad en het college voor de begroting van 2024.
Deze ziet er heel mooi uit, maar inmiddels is op Prinsjesdag de miljoenennota gepresenteerd en blijkt recent op basis van de zogenaamde september circulaire dat door een wijziging in uit te voeren taken en de te ontvangen bedragen, de begroting 2024 zal halveren naar circa € 800.000. Voor de jaren 2026 en 2027 ziet het er wel positiever uit. Maar wij hebben liever een betere begroting voor 2024 dan wellicht over 4 jaar met alle onzekerheden van de komende jaren.
Een begroting maken is mooi, maar veel belangrijker is om goed de financiële ontwikkelingen in de gaten te houden en tijdig maatregelen nemen.
Het is goed om te merken en te ervaren dat de ambtelijke organisatie en het college beseft dat het nu noodzaak is om meer reserves op te bouwen en dus zorgvuldig het geld dient te worden uitgegeven. Het kan allemaal wel op papier staan, maar deze houding is belangrijk, wellicht nog belangrijker om te zorgen voor een opbouw van de noodzakelijke reserves. Papier is geduldig en een begroting is mooi maar eind 2024 weten wij pas of wij dit begrote resultaat behaald hebben.
En dat zie je, hoe mooi leek 2023 te worden en hoe mager zal het resultaat waarschijnlijk zijn.
Toekomstperspectief in deze begroting bestaat uit 3 mooie accenten:
bouwen aan een krachtige gemeenschap, leefbare kernen en een vitaal buitengebied.
De ChristenUnie is er van overtuigd dat het meer dan ooit in deze onzekere tijden rondom bestaanszekerheid belangrijk is om te geloven in en te werken aan een gemeente waar het niet draait om “ik” maar steeds meer om “wij”!
Als ChristenUnie Geloven wij in de samenleving!
Er is een oude wijsheid die dat perfect verwoordt.
‘Wanneer twee vrienden samen zijn en één van beiden valt, helpt de ander hem weer overeind. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te krijgen.’
In ieder leven zijn er momenten dat je valt en een helpende hand kunt gebruiken. En wie vandaag struikelt, kan morgen de vriend zijn die een ander overeind helpt. Een zorgzame gemeenschap vorm je altijd samen! De gemeente heeft daarin een onmisbare rol, maar is niet het begin of het einde.
Het begint altijd tussen mensen. Dat is het hart. En deze wijsheid uit het Bijbelboek Prediker verwoordt hoe het samenleven is bedoeld.
Verbonden met mensen om je heen, met God de Schepper en met Zijn schepping, de natuur.
Zo gelooft de ChristenUnie. Zo geloven we midden in de samenleving. Dat vraagt om een dienstbare gemeente. In het besef dat een gemeente geen geluk kan bieden, maar wel de basisvoorwaarden voor een goed bestaan. Een gemeente als schild voor de meest kwetsbare mensen. En daarin staan we niet alleen. De panelen in de samenleving verschuiven. De meeste mensen zijn klaar met het liberale marktdenken. Klaar met de ik-tatuur. Klaar met het managen van problemen in plaats van ze op te lossen. En het is onze overtuiging dat we niet sterker worden van winstmaximalisatie, maar wel van onderling vertrouwen en samenwerking.
We proeven en zien in deze begroting de intentie in het zoeken van het beste voor Montfoort en Linschoten in het algemeen en voor iedere inwoner van onze mooie gemeente in het bijzonder.
En het is nu de tijd om werk te maken van echte oplossingen voor echte problemen, voor herstel van de samenleving. Om er voor elkaar te zijn.
Vandaar mijn uitnodiging, laten we samen optrekken om daar goed werk van te maken.
De ChristenUnie wenst hierbij, College, ambtenaren en Raad veel wijsheid en van harte Gods Zegen toe.
- Labels
Nieuw college blikt terug over het afgelopen jaar
- Labels
We hebben huiswerk. Heel anders kan ik mijn gevoel na de verkiezingen van vorige week niet uitdrukken.
Beste Peter,
We hebben huiswerk. Heel anders kan ik mijn gevoel na de verkiezingen van vorige week niet uitdrukken. Kiezers in Nederland geven een onmiskenbaar signaal dat het anders moet. Dat zien we terug in de verkiezingsuitslag, dat is wat me opvalt in de vele gesprekken in de campagne.
Het gevoel dat beleid vaak belangrijker is dan een oplossing vinden.
Het gevoel dat de overheid te vaak begint met wantrouwen en voorbijgaat aan eigen fouten.
Het gevoel dat onderling gedoe te vaak de agenda van de Tweede Kamer vult.
Het gevoel dat de tekentafel belangrijker is geworden dan de keukentafel.
Het is een gevoel dat ik herken en waar ik me niet bij neer wil leggen. Waar ik opnieuw een missie zie voor onze partij, voor de ChristenUnie.
Zelf werd ik politiek actief omdat onrecht me diep raakte. Toen ik ‘s morgens op pad ging om college te volgen in Utrecht en vrolijk de portiek uit stapte van mijn studentenkamer. En daar een dakloze man zat wakker te worden in de ochtendschemering. Weg vrolijkheid, wat een contrast. Toen ik fietste langs het Zandpad in Utrecht, destijds de plek van raamprostitutie in de stad, en Oost-Europese jonge vrouwen van mijn leeftijd in onvrijheid zag. Toen kleinere ondernemers bij de grote contracten met projectontwikkelaars moesten wijken, en alleen de grootwinkelbedrijven over bleven. Ik werd politiek actief voor de ChristenUnie omdat deze wereld anders bedoeld is. Omdat we geschapen zijn voor elkaar, om de ander recht te doen. En wat is het een voorrecht om dan in een politieke beweging actief te worden die mensen recht wil doen. Om te werken aan een dienstbare overheid met oog voor mensen. Een samenleving die omziet, die niet leeft voor de winst, maar die mensen écht ziet staan.
Die drive is niet veranderd, de tijden wel en dat vraagt veel van ons allemaal. Want de gesprekken die ik tot nu toe heb gehad, drukken me met de neus op de feiten. Veel gesprekken over politiek, maar niet dat we een dienstbare overheid hebben. Dat mensen zich niet gezien voelen. Integendeel zelfs. Ik hoor van goede voorbeelden, maar te vaak van de plekken waar de overheid -en meestal met de beste intenties- ver af staat van mensen. Waar ze doorverwijst en nog eens doorverwijst. Over hardvochtige regels, zonder ruimte om af te wijken. Over mensen die tussen de stelsels in landen en waar geen oplossing gezocht of gevonden wordt. Over een wereld waar een systeem belangrijker lijkt dan mensen.
Daarmee heeft de hele politiek huiswerk en daarmee hebben we als partij huiswerk.
Want alleen als de overheid haar macht dienstbaar maakt om recht te doen, alleen dan kunnen we samen leven in vrede. En daarom zal de ChristenUnie altijd moeten staan voor een politiek die begint bij luisteren, voor een overheid die durft te dienen en daadwerkelijk recht brengt. Zo willen we een politieke beweging zijn vanuit de hoop.
Niet beleid op afstand bedenken en over mensen heen storten, maar plannen maken mét mensen. Om de tafel mét iedereen. Dat deden we via de keukentafelgesprekken en ik wil daarmee doorgaan. Piet Adema doet dat nu als minister via de gesprekken rond een landbouwakkoord. Dat is niet eenvoudig en daar liggen de grote vragen in alle scherpte op tafel. Maar ik geloof dat de enige manier is om elkaar te spreken, het is onze opdracht om de ingewikkelde punten op tafel te leggen en te zoeken naar de weg vooruit.
ChristenUnie-vertegenwoordigers in provincies en waterschappen gaan zich nu inzetten voor dié weg vooruit. Voor een dienstbare overheid die luistert. Een overheid die recht doet en een land waar mensen voor systemen gaan. Ik wens hen in hun werk veel wijsheid en bovenal zegen.
De afgelopen weken hebben vele gedreven ChristenUnie-leden zich het vuur uit de sloffen gelopen voor een blauwe campagne. Het was geweldig om met jullie op te trekken. Jullie enthousiasme was inspirerend. Ook op deze plek dank voor jullie inzet!
Ja, we hebben huiswerk. Ja het doet pijn dat er stemmenverlies was op tal van plekken, ook daar waar traditioneel veel mensen altijd voor christelijke politiek gekozen hebben. En juist dan… op al de plekken waar ik de afgelopen campagneweek kwam, wisten de ChristenUnie-mensen dat het geen eenvoudige tijden gingen worden. En toch proefde ik overal het verlangen om hoop te brengen, recht te doen en vrede te zoeken. Zo gaan we aan de slag en ons huiswerk maken. In het gebed dat we zo tot zegen mogen zijn in een verdeeld land. Al ons werk heeft pas zin als de Here het wil zegenen. Dank voor al uw gebeden, juist om Zegen, om zo te mogen dienen. Daar begint het!
Bidt u met mij mee om wijsheid en inzicht? Voor ons land, voor bestuurders, voor ons als partij? Voor de nieuw gekozen Statenleden en Waterschappers en de onderhandelingen op veel plaatsen?
Bidden én werken. Zo gaan we de komende periode in. De uitdagingen zijn groot, maar die gaan we aan in vertrouwen op Hem. Met hoopvolle politiek, opnieuw aan tafel om recht te doen en vrede te zoeken.
Dank voor uw steun en een hartelijke groet in verbondenheid,
Mirjam Bikker
Voorzitter Tweede Kamerfractie ChristenUnie
- Labels
Campagnenieuwsbrief #14
|
- Labels
Ruimte voor elkaar
- Labels
Werkbezoek leden provincie woonzorgprojecten op 25-02
De gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Montfoort ontvangt ons op zaterdagmiddag in Linschoten. Tijdens het middaggedeelte van 13.30-15.30 uur gaan we op werkbezoek bij Abrona, met veel informatie over het nieuwe woonzorgconcept waar ChristenUnie wethouder AnneMarie van de Poll volop mee bezig is. In Dorpshuis De Vaart krijgen we een presentatie over allerlei woonzorgconcepten. Daarnaast gaan we op bezoek bij de Vereniging Oud Linschoten.
- Labels
15 maart verkiezingen. We staan er klaar voor. Kunnen we ook op u rekenen?
15 maart jouw kans om mee te beslissen wie de nieuwe leden worden van de provinciale staten van provincie Utrecht én van het algemeen bestuur van waterschap.
Super belangrijk natuurlijk, want door te stemmen heb jij invloed op de beslissingen die nu, maar ook voor de toekomst, genomen worden.
Maak jij ook gebruik van je stemRECHT?!
- Labels
De missie gaat door, voor mij zit het erop
Beste vrienden,
Het zit erop. Het is mooi geweest en nu is het klaar. Dit was het.
Na ruim tien jaar Kamerlidmaatschap en ruim zeven jaar politiek leiderschap is dit het moment dat ik m’n mandaat wil teruggeven. En ik wil jullie dat – na overlegd te hebben met m’n geliefden, de fractie, het landelijk bestuur en het in gebed bij God te hebben gebracht – als eersten laten weten. Jullie zijn degenen die me steeds het vertrouwen hebben gegeven, die al die jaren met me hebben meegeleefd en meegebeden, namens wie ik me steeds vol overtuiging heb ingezet voor God, onze naasten, onze samenleving, de schepping.
Politiek is vaak ook persoonlijk en zo ook deze keus om nu te stoppen. De Haagse politiek is een gulzig vak. Zeker op de plek waar wij als ChristenUnie staan en in m’n rol van meewerkend voorman. Ik heb daarin, met vallen en opstaan, gegeven wat ik te geven had. Mijn denken, tijd, ervaringen (wisten jullie al dat ik vijftien jaar in Friesland heb gewoond?), mijn spreken, schrijven, mijn hart en ziel. Ik heb het allemaal in dienst willen stellen van de belangrijke missie van de ChristenUnie om Jezus ook in de politiek na te volgen, dienstbaar te zijn aan onze naasten en om zorg te dragen voor de schepping.
Bij mijn recente, indrukwekkende afscheid van ons Eerste Kamerlid Peter Ester zag ik weer dat er aan het eind van je leven maar een kleine kring rond je bed staat. Dat zijn je geliefden. De mensen met wie je je leven lang optrekt. In mijn geval zijn dat Rianne en onze drie meiden (met inmiddels ook een aanstaande schoonzoon) die mij deze tien jaar steeds hebben gesteund, maar waar ik ook heel veel van heb gevraagd. We hebben elkaar in deze tien jaar steeds vastgehouden, maar ook voor ons als gezin is het goed om nu een punt te zetten en weer meer tijd voor elkaar te hebben.
Daarnaast is het ook gewoon heilzaam om na een zeker aantal jaren plaats te maken voor een ander. Bij leiderschap hoort ook het inzicht dat die rol tijdelijk is. We zijn allemaal vervangbare krabbelaars en Gods werk is altijd teamwerk. Dat realiseerde ik me al voor deze nieuwe kabinetsperiode. Ik heb me toen opnieuw kandidaat gesteld, omdat ik wist dat er een kundige en gedreven opvolger op de lijst stond die m’n plek zou kunnen innemen. En die moedige vrouw staat er nu, bijna twee jaar na de verkiezingen, klaar om de fractie en de partij op haar eigen manier voor te gaan en werk te maken van onze missie. Ik ben Mirjam Bikker daar heel dankbaar voor. Ik wil jullie vragen haar te steunen, mee te doen en voor haar te bidden.
Ik heb de kar een tijd kunnen trekken en met jullie steun en de zegen van God zijn we tot hier gekomen. De ChristenUnie is een partij die niet alleen hoge, christelijk-sociale idealen heeft, maar daar midden in de samenleving en in het hart van Den Haag ook echt werk van maakt. Wij zijn een partij van idealen met impact en dat maakt onze club uniek. Er staat een geweldig team en nu is het aan hen om met de voeten in de klei die christelijk-sociale missie verder te brengen. Ik heb daar veel vertrouwen in. Nooit eerder heb ik met zulke gedreven, fijne en begaafde mensen een team gevormd als met mijn matties van de ChristenUnie. Die werken met hun hoofd én met hun hart. En wat ze ook over Den Haag zeggen, bij de ChristenUnie-fractie hebben we elkaar altijd vastgehouden en kunnen vertrouwen. En omdat we zo en met die missie voor anderen verschil konden maken, was het moeilijkste werk dat ik ooit heb gedaan ook het mooiste werk dat ik ooit heb gedaan. Degene met wie ik al die tijd nauw heb opgetrokken, is Carola Schouten. Het was een voorrecht om in politieke stormen en talloze onderhandelingen schouder aan schouder met haar te staan. Zonder Carola was het me niet gelukt. Wat ik straks ook enorm ga missen, is de unieke kameraadschap van alle medewerkers, van de gedreven collega’s Joël, Carla, Eppo, Stieneke, Mirjam, Don en Pieter, van onze bewindspersonen Arie, Paul, Henk, Maarten en Piet en hun politieke assistenten. Het team en de teamspirit, de herinnering daaraan zal ik altijd blijven koesteren.
Ook de samenwerking over ideologische en partijgrenzen heen heb ik heel speciaal gevonden. Dat begon met de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie waarin ik ben opgetrokken met Myrthe Hilkens, Marith Volp, Nine Kooiman, Attje Kuiken, Michiel van Nispen en Anne Kuik. Daarna was er de strijd tegen antisemitisme waarin ik schouder aan schouder stond met Dilan Yesilgöz en Ulysse Ellian. Er was de inzet voor betere wetgeving tegen discriminatie en hatecrimes, samen met Kathalijne Buitenweg en Corinne Ellemeet. De inzet voor begrenzing van arbeidsmigratie en tegen uitbuiting van arbeidsmigranten, samen met Lilian Marijnissen. En er waren voorstellen voor een beter en versterkt parlement, samen met Laurens Dassen. Daar kwamen de maatschappelijke allianties bij rond Waardig Ouder Worden voor betere zorg voor ouderen en Coalitie-Y tegen het leenstelsel en voor betere keuzes voor de volgende generatie.
Dat waren stuk voor stuk inspirerende en succesvolle manieren van samenwerken. En uiteraard waren daar twee coalities met de collega’s van CDA, D66 en VVD met wie ik de ene keer de grootste ruzies uitvocht, dan weer de handen ineensloeg en nachten doorvergaderde om tot goede begrotingen en akkoorden te komen. Vooral de momenten dat het ons ook echt lukte om grote knopen door te hakken en de momenten dat we iets deelden van onze diepste drijfveren waren bijzonder. Ik ben die gesprekken met hen steeds aangegaan vanuit de overtuiging dat het welzijn van ons land staat of valt met ons vermogen om - ondanks al onze verschillen - samen te werken. Juist bij die intensieve vormen van samenwerking heb ik gemerkt dat ook m’n collega’s van andere partijen – Klaas Dijkhoff, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Rob Jetten, Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra, Sophie Hermans, Jan Paternotte en Pieter Heerma – de politiek zijn ingegaan om iets goeds te doen voor ons land en daarom bereid zijn om anderen de hand te reiken. Dat was mooi om te merken.
Voor mijzelf kwam mijn politieke werk voort uit mijn geloof dat deze wereld Gods wereld is en dat God deze wereld intens liefheeft. Hij is zelfs onder ons komen wonen en stierf uit liefde voor deze wereld om die zo te redden. Ik kom uit een traditie - en ik voel me daar nog steeds zeer mee verbonden - waarin die wereld op een mijns inziens te grote afstand werd gehouden. In die traditie staan de overheid en mensen met andere overtuigingen eerder tegenover je dan dat je je met hen inlaat. Maar juist omdat ik zie hoe God zelf midden in die wereld een kruis heeft geplaatst en zo die wereld met eeuwige armen omarmt, heb ik de oversteek gemaakt en ben ik me als christen in het hart van onze samenleving en politieke besluitvorming gaan inzetten voor mijn naaste. In navolging van Jezus. Met God, midden in de wereld.
Samen met mijn partijgenoten en onze bondgenoten in andere partijen heb ik me de afgelopen tien jaar ingezet voor een rechtvaardiger verdeling van onze welvaart. Voor bescherming van mensen die het zonder hulp niet redden. Voor een fundamentele, sociale correctie op het rauwe kapitalisme en het veel te dominante neoliberalisme. En daar hebben we met vereende krachten goede vorderingen mee gemaakt. Ik ben steeds opgekomen voor de vrijheid om te geloven, voor de vrijheid van onderwijs, voor bescherming van kwetsbaar leven, voor vriendschap met Europese en Atlantische bondgenoten en landen als Israël en Armenië. Ik heb me steeds sterk willen maken voor een samenleving waarin niet de wil van een liberale, seculiere meerderheid wet is, maar waarin juist volop ruimte is voor onze onderlinge verschillen, voor gezinnen en sterke gemeenschappen. Ik heb gedaan wat ik kon om van ons betere rentmeesters van Gods schepping te maken. Het leidde met het klimaatakkoord tot een omslag waardoor we vervuilende energie vanuit onvrije landen aan het inruilen zijn voor zelf opgewekte, schone energie. Dit allemaal zal de inzet blijven van de christelijk-sociale beweging en onze fractie. En waar ik straks ook aan de slag ga, met deze missie zal ik me altijd verbonden blijven voelen.
Het is een lange brief aan jullie geworden. Maar een van de belangrijkste dingen die ik nog wil melden, is mijn hartgrondige dank voor het vertrouwen dat jullie als ChristenUnie-leden me steeds hebben gegeven. Jullie hebben me op moeilijke momenten gesteund, ook als jullie het niet altijd met me eens waren, hebben voor me gebeden, bemoedigende mails en appjes gestuurd. Daar ben ik jullie heel dankbaar voor!
Soms heb ik jullie ook weleens teleurgesteld en dat spijt me. Soms maakte ik een keus die jullie niet konden volgen of legde ik die op een manier uit die jullie niet overtuigde. Ik hoop oprecht dat die momenten van verschil ook voor jullie slechts details zijn geweest bij het gevoel van onderlinge verbondenheid dat in ieder geval voor mij steeds de boventoon heeft gevoerd.
Boven alles en iedereen ben ik God dankbaar. Op kruispunten van ons leven kregen Rianne en ik door steeds verschillende mensen steeds dezelfde tekst toegeschoven. ‘Hij die u roept is trouw en Hij zal het ook doen.’ Zeker als het spannend was en de golven even heel hoog gingen, merkten we dat die tekst ook echt waar is. Nu leg ik alles wat ik gedaan heb weer in Zijn hand en vertrouw ik erop dat Hij er goeds mee doet.
Het zit er nu op. Ik vind het mooi jullie nog te ontmoeten op een van de avonden van onze Wintertour (18, 19 en 20 januari). Op die drie avonden kunnen jullie Mirjam verwelkomen en wil ik afscheid van jullie nemen. Op D.v. dinsdag 24 januari hoop ik mijn laatste dag als Kamerlid te hebben. Daarna ga ik de stilte en rust in en hoop ik dat God me duidelijk zal maken wat mijn volgende verantwoordelijkheid zal zijn. Ik heb nog geen idee en ben heel benieuwd.
Voor nu een hartelijke groet, in verbondenheid met Christus,
Gert-Jan Segers
Voorzitter Tweede Kamerfractie ChristenUnie
Kom afscheid nemen van Gert-Jan bij de Wintertour
Maak je klaar voor een inspirerende avond vol ontmoeting bij onze Wintertour! Neem afscheid van Gert-Jan Segers, spreek met onze beoogde nieuwe partijleider Mirjam Bikker en maak kennis met de ChristenUnie-lijstrekker van jouw provincie.
Elke avond begint met goede livemuziek en mooie gesprekken, waarbij je de kans hebt om jouw vragen te stellen. Daarna is er volop ruimte om, onder het genot van een hapje en drankje, afscheid te nemen van Gert-Jan en te spreken met Mirjam over de dromen voor ons land. Bovendien is dit het moment om kennis te maken met de lijsttrekker van jouw provincie, die benieuwd is naar wat jij belangrijk vindt.
Benieuwd wanneer de Wintertour bij jou in de buurt is?
Woensdagavond 18 januari – in Hoogeveen
Donderdagavond 19 januari – in Amersfoort
Vrijdagavond 20 januari – in Dordrecht
We zien ernaar uit je ontmoeten!
Kijk hier voor meer informatie en om aan te melden
Kijk naar het interview van Gert-Jan met Wilfred Genee
Bekijk vanavond vanaf 19:00 uur op youtube.com/christenunie naar een exclusief interview met Gert-Jan Segers door Wilfred Genee. Een gesprek tussen een afzwaaiend politiek leider van een coalitiepartij en een tv-presentator die het soms moeilijk vindt ‘de politiek’ te vertrouwen. Scherpe vragen en openhartige antwoorden over de tien jaar in de Tweede Kamer van Gert-Jan Segers (en hun beider voorliefde voor SC Cambuur Leeuwarden).
- Labels
Nieuwjaar
Beste leden en belangstellende,
Wij willen iedereen bedanken die ons heeft gesteund, door lid te zijn, op ons te stemmen of in welke vorm dan ook. Dit geeft ons houvast.
Terugkijkend is er in de wereld en Nederland veel gebeurd die ons zorgen geven. Wij als ChristenUnie willen ons blijven inzetten voor het goede voor onze medemens om deze zorgen draagbaar te maken.
Voor ons als ChristenUnie Montfoort-Linschoten mogen wij met dankbaarheid terugzien op de gemeenteraadsverkiezingen waardoor Teus Kok Raadslid mocht worden en na de deelname aan de coalitievorming waardoor AnneMarie van de Poll wethouder op het sociale domein mocht worden. Hierdoor kunnen wij ons sterk inzetten voor onze naaste die hulp nodig heeft zowel in de raad als in het college. Onze krachtige CU stem klinkt in alle gelederen. Dankbaarheid is er vanwege een coalitie waarin het Christelijke geluid goed hoorbaar is en dankbaarheid is voor de goede samenwerking binnen de raad en coalitie, waardoor wij veel kunnen betekenen voor de inwoners van onze mooie gemeente.
Het afgelopen jaar was ook een jaar van veel leren als nieuw raadslid, wethouder en investeren in nieuwe contacten.
Wij werden hierbij goed geholpen en ondersteunt door velen, zoals de fractie: Jaap van den Heuvel en Lodi Reijersen van Buuren, het Bestuur met nieuwe voorzitter Ineke Langerak, en leden Gerrit Langerak, Joep de Jong en Kees Crum. De communicatiegroep: John Bakker en Peter Elenbaas en de ondersteuning van onze nestors Hans Dronkert en Arie Kool.
Dit werk geeft ons allen vreugde en het is mooi om je in te zetten voor je naaste.
Onderwerpen waar wij ons voor blijven inzetten:
- Betaalbare duurzame koop/huurwoningen voor jongeren, starters en senioren
- Sociale woningbouw en aanpaste woon(zorg)vormen bevorderen
- Recht doen aan goede projecten/initiatieven
- Reguliere OV-lijnen, fietspaden en wandelroutes behouden
- Passende hulp en veilige opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld regelen
- Accurate zorg behouden en jongeren ondersteunen volgens 1Gezin1Plan
- Preventieve zorgvoorzieningen en kwalitatieve 24-uurs zorg ontwikkelen
- Vroeg-signalering, preventie en doelgerichte hulp bij armoede bieden
- Verenigingen, vrijwilligers en mantelzorgers waarderen
- Dorps- en stadskern met winkels, horeca en overige voorzieningen bevorderen
- Rechtvaardige lokale arbeidsmarkt met medewerking van ondernemers faciliteren
- Biodiversiteit en circulaire landbouw samen met boeren bewerkstelligen
- Duurzaamheidsinitiatieven en innovaties uit de samenleving ondersteunen
Het nieuwe jaar willen we u op de hoogte houden van ontwikkelingen en gehaalde doelen via de website www.montfoort.christenunie.nl
Heeft u interesse om ons team te versterken, in bestuur, fractie, communicatie, in een onderwerp-app groep etc. laat het ons weten via mail bestuur@montfoort.christenunie.nl of teuskokCU@solcon.nl
Wilt u als lid of geïnteresseerde in ChristenUnie, in gesprek met fractie, raadslid, wethouder voor verdieping van onderwerpen dan vernemen we dit graag.
Het is ons gegeven te mogen zorgen met elkaar voor onze naaste.
Het is ons gegeven dit te mogen doen met steun van Gods machtige hand die ons draagt.
Met vriendelijke groet,
ChristenUnie Montfoort-Linschoten
- Labels
Beëindiging raadslidmaatschap Ineke Langerak
Geachte mevrouw van Hartskamp,
Sinds maart 2018 ben ik namens de ChristenUnie lid van de raad van onze mooie gemeente. Een tijd waarin onze gemeente weer volledig zelfstandig haar taken uitvoert en in rustiger vaarwater is gekomen. Nu is het voor mij persoonlijik tijd om afscheid te nemen van de raad en mijn raadslidmaatschap op te zeggen.
Door persoonlijke omstandigheden (zowel prive als zakelijk) kan ik het raadswerk niet de aandacht geven, die de inwoners van een raadslid mogen verwachten.
In de laatste twee decennia dat ik namens de ChristenUnie een rol heb mogen spelen op het politieke toneel van Montfoort is er veel gebeurd. Jaren met ups en downs. Ups en downs voor onze inwoners, maar ook voor de raad en het college van Montfoort. Mooie resultaten zijn bereikt op het gebied van huisvesting voor de scholen, sportvoorzieningen, maar ook bijv. in het kader van de jeugdhulpverlening of een meer duurzame samenleveing. Uitdagingen waren er in het kader van de ambtelijke samenwerking, maar ook op financieel gebied.
Een tijd, die ik niet gauw zal vergeten. Een tijd als commissielid, collegelid en raadslid. Het niet vergeten vooral vanwege de contacten met de inwoners. Ouders, die een beroep deden op de jeugdhulpverlening of leerlingen in het onderwijs. Ondernemers, die zeer betrokken zijn bij de samenleving en zich op allerlei wijzen inzetten. Sporters en bestuurders van sportverenigingen, die zich iedere dag met bevlogenheid inzetten voor de sport. Inwoners, die zich inzetten voor een duurzame samenleving en regelmatig de handen uit de mouwen steken om zwerfafval op te halen. En tal van andere inwoners, die een diepe indruk op mij hebben achtergelaten. Met name de passie en de betrokkenheid op elkaar kenmerkt de Montfoortse en Linschotense samenleving.
Deze betrokkenheid kenmerkt ook de raad. Met veel passie wordt het debat gevoerd. Belangen van inwoners worden behartigt. Veelal tegenstrijdige belangen worden in het debat naar voren gebracht. Met recht kunnen de raadsleden zich volksvertegenwoordigers noemen. Het zoeken naar verbinding met elkaar is altijd gebleven.
Dankbaar ben ik dat ik daar onderdeel van uit mocht maken. Dankbaar dat ik vanuit mijn christelijke levensovertuiging de taken heb mogen uitvoeren en waarvoor God mij de wijsheid en kracht heeft gegeven. Het omzien naar elkaar is mij bij gebleven en wens ik een ieder, inwoner, raadslid of collegelid ook in de toekomst toe.
Van harte Gods zegen toegewenst.
Hartelijke groet,
Ineke Langerak
Fractievoorzitter ChristenUnie Montfoort-Linschoten
- Labels
Programma 2022
Samen, niemand hoeft het alleen te doen. We zijn er voor elkaar.
Recht, ieder mens telt voor God. We willen onrecht tegengaan.
Doen, recht doen voor de samenleving. Daadkracht is nú nodig.
De ChristenUnie wil bouwen aan een samenleving waarin aandacht is voor wat echt telt. De ChristenUnie is een partij van christenen voor alle mensen.
Wonen en Ruimte
Wonen gaat over samenleven, samenhang, gemeenschappen in een straat, buurt of wijk. Het gaat over betaalbare duurzame koop-/huurwoningen voor jongeren, starters en senioren. Woonverblijf met 24-uurs zorg. Ieder kan waardig leven en wonen van begin tot het einde van het leven. Ruimte gaat over behoud van het landschappelijk karakter. Over goede en veilige bereikbaarheid met OV, auto, fiets, rolstoel en te voet.
Gemeentelijke herindeling en Samenwerking
De ChristenUnie kiest in deze raadsperiode bij voorkeur voor zelfstandigheid. Waar nodig wordt samenwerking gezocht met omliggende gemeenten om het voorzieningenniveau op peil te houden.
Financiën
We staan als ChristenUnie met beide benen op de grond. Wat ons betreft geen extra gewaagde investeringen of experimenten. Laten we stabiel aandacht blijven geven aan wat echt telt: het welzijn van de inwoners.
Veiligheid en Inburgering
Concrete voorlichting, goed toezicht en burgerparticipatie. Elke inwoner van Montfoort en Linschoten heeft recht op een rechtvaardige behandeling, onafhankelijk van geloof, gender, afkomst, handicap of andere status. Migranten worden accuraat geholpen om in te burgeren in de maatschappij. De hele samenleving speelt hierin een grote rol.
Zorg
Voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking/zorgbehoefte is er juiste zorg, ondersteuning en aangepast wonen. Hulpmiddelen worden gedeeld en indien mogelijk hergebruikt. We informeren over Zorg in Natura of gerichte inzet van een PGB.
We zetten in op het voorkomen van depressies en suïcide onder jongeren. Om sociaal welzijn te bevorderen continueren we Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. Het terugdringen van eenzaamheid bij onze inwoners doen we door samenwerking met de kerken en andere verenigingen/organisaties.
Armoede en preventie
Niemand in onze gemeente wordt aan zijn of haar lot overgelaten. Er is doelgerichte en laagdrempelige voorlichting. Inzet op preventie en vroeg-signalering.
Economie en arbeidsmarkt
Een goed ondernemersklimaat is belangrijk voor lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid. We promoten stageplekken bij bedrijven. Kleinschalig toerisme en recreatie toelaten voor het in stand houden van het MKB. De ChristenUnie gunt inwoners en ondernemers een zondagse rustdag.
Energie, milieu en klimaat
Wij hebben de aarde ontvangen van God om deze op een verantwoorde wijze te bebouwen en onderhouden. Dit vraagt om een langetermijnvisie die toekomstbestendig is.
Duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en een optimaal (her)gebruik van grondstoffen en materialen. We stimuleren een circulaire economie.
- Betaalbare duurzame koop/huurwoningen voor jongeren, starters en senioren
- Sociale woningbouw en aanpaste woon(zorg)vormen bevorderen
- Recht doen aan goede projecten/initiatieven
- Reguliere OV-lijnen, fietspaden en wandelroutes behouden
- Passende hulp en veilige opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld regelen
- Accurate zorg behouden en jongeren ondersteunen volgens 1Gezin1Plan
- Preventieve zorgvoorzieningen en kwalitatieve 24-uurs zorg ontwikkelen
- Vroeg-signalering, preventie en doelgerichte hulp bij armoede bieden
- Verenigingen, vrijwilligers en mantelzorgers waarderen
- Dorps- en stadskern met winkels, horeca en overige voorzieningen bevorderen
- Rechtvaardige lokale arbeidsmarkt met medewerking van ondernemers faciliteren
- Biodiversiteit en circulaire landbouw samen met boeren bewerkstelligen
- Duurzaamheidsinitiatieven en innovaties uit de samenleving ondersteunen
- Labels
Teus Kok nieuwe lijsttrekker
Teus Kok nieuwe lijsttrekker
De ChristenUnie (Montfoort/Linschoten) heeft in haar ledenvergadering d.d. 25 november de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 vastgesteld.
Ineke Langerak heeft aangegeven, na 8 jaar fractievoorzitterschap, het stokje te willen overdragen.
De nieuwe lijsttrekker wordt Teus Kok.
De ChristenUnie is dan ook zeer blij dat hij zich hiervoor beschikbaar wil stellen en zich dienend wil inzetten voor de Gemeente Montfoort.
Vanuit het thema “Samen recht doen” wil Teus zijn werk uitvoeren. Respect hebben voor elkaar en gericht zijn op de medemens. Zorgdragen voor een groeiende onderlinge verbondenheid en werken aan een leefklimaat waarin ieder recht wordt gedaan.
De Bijbelse boodschap is hierbij het uitgangspunt.
Graag wil Teus werken aan verbinding in het spanningsveld tussen idealen en
werkelijkheid door duidelijk aan te geven wat er werkelijk toe doet.
Met de andere fractieleden van de ChristenUnie zal hij zich inzetten om de punten uit het verkiezingsprogramma te realiseren.
Een van de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma waar Teus zich in de komende periode hard voor wil maken is duurzaamheid en het verwezenlijken van betaalbare woningen voor starters en senioren.
Het bewogen jaar 2021 is bijna teneinde. Hoopvol gaan we het nieuwe jaar in, werkend aan een nieuwe toekomst.
De ChristenUnie wenst u gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2022
- Labels
Nieuw coalitieakkoord
Van de week presenteerden VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie het coalitieakkoord Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst.
Dit akkoord raakt ook het lokale en provinciale politieke werk. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van afspraken uit het coalitieakkoord die lokale impact gaan hebben de komende periode. We benoemen hierin niet alleen de kansen en idealen maar ook de compromissen.
Jullie treffen dit document aan in de bijlage onder dit bericht.
Voor meer informatie over het coalitieakkoord.
- Labels
ChristenUnie Algemene Beschouwingen begroting 2022
- Voor ons ligt de begroting voor 2022 en verdere jaren. We zien vooruit naar een nieuw begrotingsjaar. Vooruitzien kan echter niet zonder terugzien. Zeker het afgelopen jaar was een woelig jaar. Een woelig jaar voor alle inwoners. Als samenleving hebben we bewogen maanden achter de rug en staan we voor een flinke uitdaging. Het coronavirus heeft grote delen van de wereld lam gelegd en dwingt ons tot een ander leven. Het leerde ons dat we niet alles in eigen hand hebben. Dat is voor ons mondige, moderne en autonome mensen een harde les. We waanden ons onaantastbaar. Alles wat we van plan waren, lag binnen ons bereik. Tot een klein virus alles doorkruiste. Het had diepingrijpende gevolgen. Angst, onzekerheid, eenzaamheid, soms onvoorstelbaar leed. We leven mee met allen die geliefden verloren, en met al diegenen die om welke reden dan ook zorg, angst en eenzaamheid aan den lijve ondervonden. We leven mee met mantelzorgers die heftige tijden beleefden. En natuurlijk denken we ook aan de zorgwerknemers. Zij hebben een voortdurende mentale belasting ervaren. Logisch dat zij de samenleving vragen om toch vooral serieus om te gaan met de coronaregels. We hoorden dat ook uit onze achterban. We denken aan mensen die hun werk en inkomsten kwijtraakten. Ook ondernemers die zwaar te lijden hadden. De coronacrisis haalde echter ook het beste in mensen naar boven. Dat kon zelfs een anderhalve meter maatschappij niet tegenhouden. Sneller dan ooit werden campagnes ontwikkeld: buurtnetwerken en landelijke campagnes waren gericht op verbinding en ondersteuning van elkaar. ‘De kracht van samen kwam naar boven’. Daar staan wij als ChristenUnie voor en daar geloven wij in. En die kracht hebben we de afgelopen periode aan het werk gezien. Op afstand helaas. Vooruitzien doen we bescheidener dan ooit. Niet alleen vanwege de les in bescheidenheid die de crisis ons hopelijk heeft geleerd, maar ook vanwege onze financiële situatie staan we als ChristenUnie met beide benen op de grond. Wat ons betreft geen extra spannende experimenten of gewaagde investeringen boven de plannen die we hebben voorgenomen. Laten we aandacht geven aan wat echt telt. Want wat we aandacht geven, dat groeit. Onze ambities willen we uitvoeren in afhankelijkheid van de Schepper van de wereld. Ons eigenlijke perspectief is een wereld in Zijn handen. Hij is de bron van alles wat groeit.
- Ten aanzien van de begroting die voor ons ligt, is de ChristenUnie van mening dat wij als raad en college moeten zorgen voor een meerjarig structureel evenwicht. Evenwicht tussen de baten en de lasten. Ook de provincie verwacht van ons een meerjarig sluitende begroting. Het afgelopen jaar hebben we onder financieel toezicht van de Provincie gestaan. Dat was niet voor niks. Forse tekorten dreigden. Een herstelplan heeft redding moeten brengen. De afgelopen periode is een beleidsarme periode geweest. Er was geen geld voor nieuw beleid. De septembercirculaire heeft tenslotte redding gebracht. Het gaat hier echter om incidenteel geld en niet om structureel geld. Voor de eerste jaren wordt nu een positief saldo verwacht. Dit heeft te maken met een opwaartse bijstelling van het accres, een eenmalig voordeel in 2022 door het incidenteel schrappen van de oploop van de opschalingskorting in 2022 en een extra aanvulling voor tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten. Na verwerking van de septembercirculaire blijft er nog sprake van een negatief resultaat voor de jaren 2024 en 2025. Om de begroting meerjarig sluitend te krijgen is het gereserveerde budget van € 140.000,00 voor de invoering van de omgevingswet voor de jaren 2023 t/m 2025 geschrapt conform standpunt VNG geen knaken, geen taken.,
- Daarnaast door een meerjarige stelpost voor de jaarlijkse onderschrijding- of overschrijding van het plafond tbv BTW compensatiefonds en door op compensatie vd tekorten in de jeugdzorg voor uit te lopen op een besluit van het nieuwe kabinet tot structurele compensatie.
- Al met al een broze begroting. Met hangen en wurgen is de begroting meerjarig sluitend. Dit college heeft naar onze mening geen keuzes durven maken en gehoopt op het rijk. Als we kijken naar de afgelopen jaren, dan werden wij kort na het vaststellen van de begroting al weer geconfronteerd met financiële tegenvallers. Voor de langere termijn verwacht ik dat een nieuw college keuzes zal moeten maken. Keuzes om budget vrij te maken om het verschil voor onze inwoners te kunnen maken. Dan gaat het om de leefbaarheid in onze mooie gemeente, woningbouw voor starters en senioren om de doorstroom te bevorderen, om zorg voor jong en oud, om aandacht voor drugsgebruik en alcoholbeleid, om eenzaamheid onder ouderen en jongeren. Zeker in coronatijd is de eenzaamheid fors maar toegenomen. Ook vragen wij aandacht voor een duurzame samenleving, die toekomstgericht is. Laten we naar elkaar omzien ook het komende jaar.
- We vragen de raad en het college om ook het komende jaar onze verantwoordelijkheid te nemen om baten en lasten structureel in evenwicht te brengen. We bedanken de ambtelijke organisatie en de wethouder financiën voor hun inspanningen om deze begroting te presenteren aan de raad en wensen een nieuw college volgend jaar veel wijsheid en Gods nabijheid toe.
- Labels
Amendement Onderwerp/ontwerpbesluit: Prioritering uitbreidingslocaties woningbouw
Ondergetekende(n) stellen het volgende amendement voor waardoor het raadsbesluit als volgt wordt aangepast:
- Een beslispunt 5 toe te voegen:
- De raad wordt ieder kwartaal geïnformeerd over de voortgang van de ontwikkeling van de voorgestelde uitbreidingslocaties, de haalbaarheid van de aantallen te bouwen woningen en de differentiatie van deze te bouwen woningen zoals in het woningbouwprogramma is vastgesteld.
Toelichting:
- De gemeente heeft besloten om 1000 woningen te realiseren vóór 2040. Gezien het aantal woningen zullen deze woningen op meerdere uitbreidingslocaties worden gerealiseerd. Het risico dat de ontwikkeling van één van de 3 uitbreidingslocaties vertraging oploopt is groot. Er moeten bestemmingsplanprocedures en participatietrajecten worden opgestart. Ook de provincie zal haar medewerking moeten verlenen aan de ontwikkeling van de voorgestelde uitbreidingslocaties.
- Onlangs is door de raad een besluit genomen over de actualisatie van de woningbouwopgave. De uitvoering van de woningbouwopgave hangt nauw samen met de voortgang in de ontwikkeling van de voorgestelde uitbreidingslocaties. Vanwege het nijpend woningtekort is het van belang dat er zo spoedig mogelijk woningen worden gebouwd in onze gemeente voor alle doelgroepen en dat de realisering van de 1000 woningen niet in het gedrang komt. Voorgesteld wordt om een beslispunt 5 aan het raadsbesluit toe te voegen, waarin de raad door middel van een raadsinformatiebrief ieder kwartaal door het college wordt geïnformeerd over de voortgang van de te ontwikkelen uitbreidingslocaties, de haalbaarheid van de aantallen te bouwen woningen en de verdeling van de te bouwen woningen voor de diverse doelgroepen (differentieplan).
- Labels
Amendement Voorstel: Raadsvoorstel actualiseren woningbouwopgave
De raad van de gemeente Montfoort in vergadering bijeen d.d. 25 oktober 2021 De ondergetekende, lid van de raad van de gemeente Montfoort,
heeft geconstateerd dat:
het college aan de raad voorstelt
- In te stemmen met de aangepaste woningbouwopgave en deze te hanteren als basis voor de nieuwbouwprojecten;
- Uit te gaan van een woningbouwopgave tot 2040 van ca 1.000 extra woningen;
- De woningbouwprogrammering 2019-2030 aan te passen op de onderdelen dichtheid, bandbreedte voor koopwoningen in het middensegment, levensloopbestendigheid en doorstromingswens;
overwegende dat:
- In het raadvoorstel onder het onderdeel “Bandbreedte woningen in het middensegment” wordt voorgesteld om voor de projectmatige nieuwbouw-koopwoningen in het middensegment de bovengrens van de NHG met een hoogte van max € 325.000,= te hanteren;
- Er grote behoefte is aan betaalbare koopwoningen in Montfoort en Linschoten;
- De NHG-grens voor veel starters op de woningmarkt niet wenselijk is;
- De doorstroming en de leefbaarheid in het geding is als er geen passend aanbod is van betaalbare koopwoningen voor starters;
- Labels
Amendement Voorstel: Raadsvoorstel Herstelplan 2021-2024 Montfoort
Aan de beslispunten van het raadsbesluit toe te voegen een punt 5:
- dat het college, indien uit de septembercirculaire blijkt dat er niet voldoende structurele middelen beschikbaar komen om de begroting voor 2023 en 2024 sluitend te maken, vóór de begrotingsbehandeling in het najaar 2021 samen met de raad een alternatief Herstelplan uitwerkt Uitgangspunt daarbij zijn alle tot nu toe uitgevoerde studies, zoals bezuinigingen aangegeven door de werkgroep Financiën, die op 14 oktober 2020 met de commissie/raad zijn gedeeld,
- De benchmark gemaakt door Berenschot en de studie van de provincie
- Labels
Evaluatie Huis van Ervaring
Verzoek tot het college:
- het komende jaar te onderzoeken op welke wijze er een structurele bibliotheekvoorziening kan worden gerealiseerd rekening houdend met het wegvallen van de subsidie van € 100.000,=;
- daarbij verder te kijken dan het huidige concept van het Huis van Ervaring;
- alle opties te onderzoeken en mogelijke partijen te betrekken en creatieve oplossingen te bedenken;
- met mogelijke partijen tot meerjarige afspraken te komen;
- daarbij rekening te houden met de huidige financiële situatie van de gemeente Montfoort en binnen het huidige budget te zoeken naar een structurele oplossing voor de bibliotheekvoorziening;
- Labels
Gert-Jan Segers
Aan ons mag het niet liggen
- Labels
Montfoort mag bouwgrens verleggen. Een positieve start.
Montfoort mag bouwgrens verleggen. Een positieve start.
Toestemming tot bouwen buiten de bebouwde kom is een feit. De provincie heeft hiertoe het licht op groen gezet. Groen licht om plannen te ontwikkelen voor Linschoten Zuid (Linschoten) en Hofdijk/Lindeboomsweg (Montfoort). Dat wil niet zeggen dat de woningen er binnenkort zullen staan, maar we zijn wel een forse stap dichterbij realisatie van woningbouw gekomen. Een stap dichterbij de beoogde woningbouwopgave van tenminste 430 woningen in 2030. Er is sprake van vooruitgang. De Provincie Utrecht heeft de genoemde locaties in de gemeente opgenomen in het “Ontwerp Provinciaal programma Wonen en Werken”. Vanaf 1 juni tot en met 12 juli ligt dit programma digitaal ter inzage. Gedurende deze inzageperiode is er de mogelijkheid hierop te reageren bij de provincie Utrecht via www.provincieutrecht.nl/terinzage.
Goed nieuws voor starters. In de maand september stelen GS het provinciaal programma vast. In Linschoten Zuid mag Montfoort 80 woningen bouwen. Waar precies is nog niet uitgewerkt. Op de Lindeboomsweg/Mastwijkerdijk-Hofdijk moeten zo’n 50 woningen verrijzen. Deze zijn bestemd voor starters, ouderen en enkele in de vrije sector.
- Labels
Motie evaluatie Huis van Ervaring
MOTIE
Voorstel: Evaluatie Huis van Ervaring
Motie: Bibliotheekvoorziening
De raad van de gemeente Montfoort in vergadering bijeen d.d. 31-05-2021
Onderwerp: Evaluatie Huis van Ervaring
De ondergetekende (n), lid van de raad van de gemeente Montfoort,
constaterende dat:
het college aan de raad vraagt
• kennis te nemen van de evaluatie van het Huis van Ervaring 2021;
• de opbouwfase van het Huis van Ervaring met één jaar te verlengen tot en met 2022;
• medio 2022 definitief te beslissen over de structurele inbedding van het Huis van Ervaring
• het reeds in de begroting gereserveerde budget van € 125.000,00 voor 2022, hiervoor beschikbaar te stellen;
• uit de evaluatie blijkt dat op dit moment het Huis van Ervaring beperkt bijdraagt aan het vergroten van maatschappelijke kansen en de persoonlijke ontwikkeling van inwoners in de gemeente Montfoort;
• het Huis van Ervaring op dit moment weinig mogelijkheden biedt om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan de lokale samenleving;
• door de Covid-maatregelen de publieksactiviteiten van het Huis van Ervaring on hold zijn gezet;
• volgens de evaluatie lokale partners enthousiast zijn over het concept en een bijdrage willen leveren;
overwegende dat:
• het Huis van Ervaring mede tot stand is gekomen door een bijdrage van het Rijk in de vorm van een subsidie van € 100.000,=;
• deze subsidie niet structureel is;
• de gemeente Montfoort behoefte heeft aan een structurele bibliotheekvoorziening;
• de huidige financiële situatie van de gemeente Montfoort tot heroverweging noopt;
• dat het voor partners van belang is om afspraken te maken voor een langere termijn;
(de huidige partner heeft dit te kennen gegeven)
• dat inwoners behoefte hebben aan een bibliotheekvoorziening, die voor een langere termijn wordt aangeboden;
verzoekt het college:
• het komende jaar te onderzoeken op welke wijze er een structurele bibliotheekvoorziening kan worden gerealiseerd rekening houdend met het wegvallen van de subsidie van € 100.000,=;
• daarbij verder te kijken dan het huidige concept van het Huis van Ervaring;
• alle opties te onderzoeken en mogelijke partijen te betrekken en creatieve oplossingen te bedenken;
• met mogelijke partijen tot meerjarige afspraken te komen;
• daarbij rekening te houden met de huidige financiële situatie van de gemeente Montfoort en binnen het huidige budget te zoeken naar een structurele oplossing voor de bibliotheekvoorziening;
- Labels
Volop campagne!
|
|||||||||||||||||
|
- Labels
Online partijbijeenkomst
De uitzending is zaterdag 13 juni vanaf 10.30 live te bekijken via ons YouTube-kanaal (klik hier) en op onze Facebookpagina.
- Labels
WE ZIJN NIET ALLEEN, HELP ELKAAR
Beste vrienden van de Christenunie,
We bevinden ons nu in uitzonderlijke tijden die veel van ons allemaal en ook van onze bestuurders en politici vragen. Met onze mensen in het kabinet, in de Kamer en in lokale besturen staan we in deze Coronacrisis op plekken van grote verantwoordelijkheid. De crisis bracht ons eerder deze week bij God, op de Dag van Nationaal Gebed waarvan de ChristenUnie (samen met de EO, Raad van Kerken en Missie Nederland) één van initiatiefnemers is geweest. Tienduizenden Nederlanders haakten aan en baden mee voor de helden in de zorg, voor patiënten, voor bestuurders, ons land, de wereld. We zullen de handen blijven vouwen en blijven bidden.
Deze week hebben christelijke organisaties en kerken ook de handen uit de mouwen gestoken en zijn met #nietalleen (www.nietalleen.nl) begonnen. Ook wij als partij zijn daarbij betrokken. #nietalleen is een platform waarop lokale hulpinitiatieven worden samengebracht en waar hulpbehoevende mensen - ouderen, eenzamen, kwetsbaren, overbelaste gezinnen - in deze kritieke dagen via 0800-1322 om hulp kunnen vragen. Het is echt hartverwarmend om te zien hoeveel moois er juist in deze tijd van crisis in ons land opbloeit. Dit initiatief laat iedereen weten, wie je ook bent, wat je ook gelooft, hoe je er ook aan toe bent: je staat er niet alleen voor!
Wij doen in deze brief een beroep op u. Wij zijn een partij die overal actief is en de lokale samenlevingen goed kennen. We willen u graag drie dingen vragen:
1. Meld hulpinitiatieven in uw buurt, woonplaats, gemeente aan bij www.nietalleen.nl (of vraag hulp als u die zelf nodig heeft!)
2. Wees zelf zo’n initiatief! Samen met uw afdeling, fractie, bestuur kunt u zich aanbieden als mensen die niet alleen bidden, maar ook werken!
3. Breng mensen in uw lokale netwerk samen, verbind goede initiatieven en zorg dat mensen elkaar - ook via www.nietalleen.nl - weten te vinden in deze tijd van crisis.
We bevinden als land en samenleving in een kritieke fase. Maar juist als het donker is, zijn wij geroepen om licht te zijn en ook nu Jezus na te volgen. Vandaar deze warmte aanmoediging van ons om ook nu en ook hier het verschil te maken. Alvast heel veel dank!
Met een hartelijke groet,
Piet Adema, voorzitter
Mark de Boer, directeur partijbureau
Gert-Jan Segers, fractievoorzitter Tweede Kamer
- Labels
Manifest Waardig Ouder Worden
- Labels
Meer weten over de ChristenUnie?
De ChristenUnie heeft er in de afgelopen tijd veel nieuwe leden bijgekregen in jouw provincie! In de vier grootste groeiregio's organiseren we de cursus "Welkom bij de ChristenUnie". Interessant voor nieuwe leden, maar eigenlijk voor iederéén die meer wil weten over de basis van christelijke politiek en de ChristenUnie.
Hoe komen we tot onze standpunten, en welke rol speelt de Bijbel daarin? Wat maakt de ChristenUnie uniek t.o.v. andere partijen? Daarover gaat deze cursus. Het Opleidingscentrum nodigt jou graag uit voor deze avond in Ede, Utrecht, Rotterdam of Zwolle.
Je hoeft deze avond niet achteroverleunend op je stoel door te brengen, want je gaat aan de slag met interactieve werkvormen die je in beweging brengen.
Praktische informatie
Plaats en datum:
Ede, donderdag 19 maart
Utrecht, maandag 23 maart
Rotterdam, woensdag 25 maart
Zwolle, dinsdag 7 april
Deelnemersbijdrage: € 10,- en voor introducés die nog geen lid zijn gratis (aanmelden is wel nodig).
Als je al een actieve rol hebt binnen de ChristenUnie, benut dan deze kans om een introducé mee te nemen!
Meer informatie en aanmelding
- Labels
Nieuwe woningen voor starters en senioren
Woningbouwprogramma
De ChristenUnie is verbaasd over het voorstel van het college mbt het woningbouwprogramma voor 2019-2030. Wij vinden het belangrijk dat er snel woningen worden gebouwd in Linschoten en Montfoort. Wij hebben er steeds op aangedrongen dat nieuwe woningen voor starters en senioren van groot belang zijn voor de doorstroming op de woningmarkt, maar ook voor het in standhouden van het voorzieningenniveau in Linschoten en Montfoort.
In de notitie Plusprogramma van Companen wordt niet nader ingegaan op de lokale behoefte aan woningen, maar met name ingezoomd op de regionale instroom. Wij zouden graag hebben gezien dat er nader onderzoek naar de lokale behoefte zou zijn gedaan. Met de toenemende vergrijzing is er steeds meer behoefte bij onze eigen oudere inwoners aan passende woningen. Ook voor starters zijn er weinig mogelijkheden. Wel wordt de oplopende druk op de woningmarkt genoemd met als gevolg dat de gemiddelde koopprijzen steeds verder stijgen. Jongeren worden dan naar onze mening onnodig tot hoge schulden gedwongen. Ten aanzien van regionale behoefte wordt met name ingezoomd op uitstroom vanuit de stad Utrecht. Dan gaat om jongere stellen tot 30 jaar. Extra bouwen heeft een beperkte invloed op de voorzieningen. Geadviseerd wordt om primair in te zetten op woningbouw voor Montfoort, omdat gezinnen in Linschoten meer geneigd zijn om de voorzieningen van naburige gemeenten te benutten. Dit rechtvaardigt naar onze mening niet de verdeling tussen Montfoort en Linschoten. De lokale behoefte in Linschoten is even groot als in Montfoort en daar zegt het rapport naar onze mening niets over.
In het integrale woningbouwprogramma (het plusprogramma) wordt naar onze mening de doelgroep starters uit Montfoort en Linschoten en senioren vergeten. Juist nu de provincie in haar ruimtelijke visie mogelijkheden hiervoor heeft opgenomen.
De provincie Utrecht geeft aan dat als gemeenten een kernrandzonevisie ontwikkelen en daarbij ruimte geven voor woningen voor starters en senioren zij medewerking willen verlenen. Het zou goed zijn als het college deze kansen benut. De kaart met mogelijke woningbouwlocaties is voor ons dan ook onvoldoende. De ChristenUnie roept het college op zsm doch uiterlijk voor juni een kernrandzonevisie op te stellen, waarin mogelijkheden voor starters en senioren worden geboden. Als we deze kansen laten liggen, zullen de gevolgen de komende jaren niet te overzien zijn. Ook zal er bij het ontwikkelen van een kernrandzonevisie de instandhouding van de sportvoorzieningen kunnen worden geborgd. In het voorstel wordt daar niets over gezegd. Het lijkt of het college deze sportvoorzieningen niet in stand wil houden.
- Labels
Plannen van de Hervormde kerk in Linschoten
Ten aanzien van het voorstel van het college voor de plannen van de Hervormde kerk in Linschoten is de fractie van de ChristenUnie verbaasd dat dit principeverzoek wordt behandeld in de raad.
In 21 augustus 2014 heeft het college al aan de Hervormde gemeente meegedeeld dat ze positief staan tegenover de plannen van de Hervormde Gemeente tot het bouwen van een woning en de uitbreiding van de begraafplaats aan de Nieuwe Zandweg 7. In deze brief wordt gesproken van het bouwen van een 2e woning op het perceel Nieuwe Zandweg 7. Vervolgens dient er een bestemmingsplan opgesteld te worden met bijbehorende onderzoeken t.a.v. milieu, verkeer, ecologie e.d.
In een eerdere brief heeft het college aangegeven dat het vaststellen van een bestemmingsplan een bevoegdheid is van de raad. Het college heeft verzocht om een concept totaalplan in te dienen dat voor een vooroverleg wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
We gaan er maar vanuit dat het vooroverleg dat in deze brief is aangegeven, dit principeverzoek betreft.
Onduidelijk is welke procedure nu wordt gevolgd. De omgevingswet, die nog niet van kracht is, of de huidige wetgeving. In het laatste geval zijn alleen degenen, die in hun belang worden getroffen, wellicht degenen, waarvan het bezwaar wellicht gegrond zou kunnen worden verklaard bij een rechtsgang.
De Hervormde Gemeente is sinds 2014, nu 6 jaar met de gemeente in gesprek over deze plannen. De hervormde gemeente heeft bij de aankoop van de grond aan de Nieuwe Zandweg met het gemeenteoverleg gepleegd over de bestemming, die deze grond zou krijgen. Als het college niet bereid was medewerking te verlenen, waren ze niet tot aankoop overgegaan. Financieel is een andere optie niet haalbaar. Wij vinden dat het college, maar ook de raad zich als een betrouwbaar bestuurder behoren te gedragen en alleen gemotiveerd kunnen afwijken van eerder ingenomen standpunten.
Als het gaat om de plannen is het naar onze mening alleen aan de raad om zich te buigen over de bestemmingsplanwijzigingen. De overige zaken zijn een bevoegdheid van het college.
De ChristenUnie staat positief tegenover het voorstel van de Hervormde gemeente en zal zich in haar standpunt beperken tot de zaken, die de raad aangaan.
De Hervormde Gemeente is niet alleen voor gemeenteleden een spil in de samenleving, maar levert ten aanzien van de activiteiten m.b.t de begraafplaats een belangrijke bijdrage aan de gehele Linschotense samenleving. Ook het realiseren van een rouwkamer, waar alle inwoners van Linschoten gebruik van zouden kunnen maken vinden wij van grote toegevoegde waarde voor Linschoten. Gelegenheid om van je dierbare familielid in het dorp zelf afscheid te kunnen nemen is een belangrijk goed. Nieuwe afspraken over het gebruik van de Wingerd zijn dan wellicht noodzakelijk. Al heeft de Hervormde Gemeente niet het voornemen om commerciële activiteiten te verrichten. Een horecavergunning zou dan nodig zijn. Daarin heeft de gemeente dan een instrument om deze niet te verlenen. Als de hervormde Gemeente deze activiteiten niet meer ontplooit zal dit een grote kostenpost zijn voor de gemeente. Hiervoor is in de huidige meerjarenbegroting geen ruimte.
De Hervormde Gemeente heeft vanaf het voorjaar 2019 een proces achter de rug, waarbij zij alle direct-belanghebbenden hebben gesproken en tot overeenstemming zijn gekomen. De fractie van de ChristenUnie heeft ook zelf onderzoek gedaan. De verslagen geven een goede weergave van de gesprekken. In het voorstel is aangegeven dat de conclusie van dit proces is dat er geen bezwaren zijn voor de voorgestelde plannen. Uiteraard is het onmogelijk 100% instemming van alle omwonenden te verkrijgen. De vraag is of dat ook in de toekomst in de Omgevingswet een vereiste is. Gelukkig hebben we de Algemene Wet Bestuursrecht, waarbij omwonenden, die een belang hebben bezwaar aan kunnen tekenen tegen de plannen. Nu de omwonenden grotendeels meegenomen zijn in de plannen en Mooi Sticht ook een positief advies heeft gegeven, verzoeken wij de raad positief te staan tegenover dit besluit. Als we ook vandaag de grote betrokkenheid van de leden van de Hervormde Gemeente bij dit voorstel zien door aanwezig te zijn bij deze vergadering, maar ook het belang van deze plannen voor de gehele Linschotense samenleving, vinden wij het als ChristenUnie van grote betekenis om in te stemmen met dit voorstel.
Als er niet wordt ingestemd met dit voorstel achten wij de kans groot dat er binnen twee jaar onvoldoende capaciteit aanwezig is om begrafenissen op de Linschotense begraafplaats plaats te laten vinden.
- Labels
Een leefbare gemeente voor toekomstige generaties
Een leefbare gemeente voor toekomstige generaties
In onze gemeente is behoud van de leefbaarheid het belangrijkste thema voor deze raadperiode. Door vergrijzing van de bevolking en het vertrek van starters staat de leefbaarheid onder druk. Dit heeft consequenties voor de scholen, kerken en (sport)verenigingen.
Als ChristenUnie vinden wij dat jonge woningzoekenden en senioren de gelegenheid moeten hebben om in Montfoort en Linschoten een betaalbare woning te vinden.
Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt en het behoud van de leefbaarheid in onze gemeente waarbij de ChristenUnie het open en landschappelijke karakter van Montfoort en Linschoten wil behouden.
Het is dan ook van vitaal belang dat het beleid van de gemeente Montfoort meer moet zijn gericht op het realiseren van betaalbare woningen voor jongeren, jonge gezinnen en starters. Eveneens is het van groot belang dat het realiseren van betaalbare appartementen en woningen voor senioren wordt gestimuleerd.
Wij zijn van mening dat deze aspecten in het gemeentelijk beleid onvoldoende tot uitdrukking komen en worden gerealiseerd.
Kort samengevat
-
Meer sociale woningbouw is gewenst.
-
Betaalbare koop/huur woningen gericht op jonge gezinnen, jongeren en starters is een must
-
Realiseren van appartementen en woningen voor senioren
-
Mogelijkheden benutten om leegstaande bedrijfsgebouwen om te vormen tot appartementen en starterswoningen.
-
De te bouwen woningen zoveel mogelijk bestemmen voor de eigen inwoners.
-
Het bovenstaande zal de doorstroom bevorderen
De ChristenUnie is van mening dat deze genoemde punten meer dan tot nu toe in het gemeentelijk Woningbouwbeleid moeten worden opgenomen en gerealiseerd.
Wij zullen ons hiervoor inzetten.
- Labels
Kabinet zoekt vierhonderd Nederlanders die willen praten over voltooid leven
D66 zet voltooid leven-debat op scherp
De aankondiging van D66-Kamerlid Pia Dijkstra dat zij haast maakt met haar wetsvoorstel ‘voltooid leven’, heeft wrevel gewekt binnen de coalitie.
17 jan. Twitter reactie Gert-Jan Segers:
Een cruciaal gesprek over leven en dood, met wat mij betreft de humane uitkomst dat elk mens even waardevol is. Iemand die twijfelt aan de zin van zijn/haar ouder wordende leven verdient voor alles betere hulp en meer aandacht.
- Labels
Plannen Hervormde gemeente
De forumvergadering is een voorbereidende vergadering welke 14 dagen voor de besluitvormende gemeenteraadsvergadering plaatsvindt.
In deze forumvergaderingen kunnen politieke partijen vragen stellen over de,door het college opgestelde raadsvoorstellen. Daarnaast kunnen inwoners van onze gemeente inspreken en hun visie geven over de genoemde raadsvoorstellen. De forumleden kunnen ook aan de insprekers verhelderende vragen stellen.
Op grond van de antwoorden van het college en de inbreng van de insprekers besluit het forum of het door het college ingediende raadsvoorstel ter besluitvorming in de raad wordt behandeld.
Afgelopen maandag is in de forum vergadering van de burgerlijke gemeente het principe voorstel van de Hervormede gemeente behandeld.
Het forum heeft het voorstel van de Hervormde gemeente ter besluitvorming geagendeerd voor de gemeenteraadsvergadering van a.s. 27 januari.
Tijdens deze forum vergadering waren er verschillende insprekers welke hun visie gaven over het principe dit voorstel.
Als ChristenUnie onderschrijven wij het grote maatschappelijke en Kerkelijke belang van dit plan.
Principe plannen van de Hervormde gemeente in Linschoten.
De Kerken nemen in het dorp Linschoten een belangrijke plaats in binnen de gemeenschap. Zij zijn belangrijke dragers van de leefgemeenschap en daardoor van grote waarde in de sociale verbanden.
Het is dan ook belangrijk om dit in stand te houden c.q. te verbeteren en zo in de toekomst die functie te kunnen blijven vervullen.
De Hervormde gemeente is één van de kerken. Om ook haar bijdrage aan de leefgemeenschap toekomst bestendig te maken o.a. middels de begraafplaats, een mortuarium en het kerkelijk centrum is er door het kerkbestuur intensief nagedacht om dit inhoud te geven en zijn er plannen gemaakt die zowel financieel (voor de kerkelijke gemeente) als planologisch haalbaar zijn.
De kernpunten van het plan zijn:
-
Uitbreiding/verplaatsing van de uitbreidingslocatie van de begraafplaats en de bouw van een mortuarium/24 uurs bezoekcentrum voor nabestaanden. Dit laatste is onderdeel van de verbouwing van de Wingerd.
Over enkele jaren is de begraafplaats vol en is uitbreiding daarvan voor ons dorp van essentieel maatschappelijk belang.
-
Daarnaast heeft de Hervormde gemeente ruimte nodig voor ontmoeting en wil plaats bieden voor de grote groep jongeren (0-25 jaar 34%) onder haar leden.
Het is van belang dat zij een “eigen home”’ hebben. (Deze groep jongeren is ook van groot maatschappelijk belang voor het in standhouden van de huidige voorzieningen) Een interne verbouwing en een uitbreiding met een foyer kan daar inhoud aan geven. Hierbij wordt ook de toegang van de kerk voor mindervaliden aangepast.
-
De toe(door)gang via het kerkplein wordt hierdoor afgesloten en een nieuwe ontsluiting van de Hoge Werf naar de Dorpstraat, langs de slangenmuur, voor voetgangers en mindervaliden aangelegd
-
Bouw van een nieuwe pastorie voor het predikantsgezin.
De huidige pastorie is qua isolatie, ruimtelijke indeling niet meer van deze
tijd. Om dit aan te passen aan de huidige milieu-/ wooneisen is een te
zware financiële belasting voor de kerkelijk gemeente en het WOZ
De bouw van een nieuwe pastorie in het totale plan is dan ook een goede
oplossing om de kosten omlaag te brengen en meer wooncomfort te
krijgen.
- Labels
Montfoort krimpt
- Labels
Omgevingsvisie provincie Utrecht
Concept-ontwerp Omgevingsvisie |
||
De provincie Utrecht hoopt in november de Omgevingsvisie te kunnen vaststellen, dat is het belangrijkste plan van de provincie waarin we alle opgaven en provinciale belangen in onderlinge samenhang bekijken. Dit plan gaat over woningbouwlocaties, bedrijventerreinen, plaatsing van windmolens en zonneweides, klimaatadaptatie en waterbeheer, bescherming van cultureel erfgoed en behoud van natuur en landschap, kortom echt alle provinciale belangen.
Gedeputeerde Staten hebben in december concept-ontwerpen gepresenteerd voor de Omgevingsvisie en voor de Omgevingsverordening van de provincie Utrecht. Je kunt deze concepten vinden op de
speciale website www.omgevingswet.provincie-utrecht.nl,
je kunt alles het beste vinden via onderstaande link:
https://omgevingswet.provincie-utrecht.nl/nieuws/nieuwsberichten/omgevingsvisie-verordening-stap-dichterbij/
- Labels
Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie 13-1-2020
Aan het begin van het jaar 2020 Anno Domini willen we alle lezers van onze nieuwsbrief Gods zegen toewensen.
Tegelijk willen we jullie uitnodigen voor onze Nieuwjaarsreceptie, op maandag 13 januari 2020, van 17.00-22.00 uur in het provinciehuis, Archimedeslaan 8, Utrecht. De eigenlijke receptie is van 17.00 tot 18.00 uur (in combinatie met een broodmaaltijd) en van 21.30-22.00 uur, maar we combineren dit met een informatief programma rond onze provinciale Omgevingsvisie.
We organiseren op 13 januari twee keer een sessie over de Utrechtse Omgevingsvisie, van 18.00-19.30 uur (in combinatie met een broodmaaltijd) en een avondsessie van 20.00-21.30 uur. We presenteren de hoofdlijnen van het concept en we zijn benieuwd naar jullie reacties.
Deze informatiesessies zijn speciaal bedoeld voor onze raadsfracties en onze waterschapsfracties, maar uiteraard zijn al onze Utrechtse leden van harte welkom.
Met het oog op de catering willen jullie vragen om je uiterlijk donderdag 9 januari aan te melden via email (christenunie@provincie-utrecht.nl) o.v.v. tijdstip, van hoe laat tot hoe laat je van de partij kunt zijn.
Graag tot ziens tijdens onze Nieuwjaarsreceptie,
Henriette Rikkoert, Nelly de Haan, Jeroen van Oort, Hans de Harder, Harry Wolting, Arne Schaddelee en Kees de Heer - Statenfractie provincie Utrecht / christenunie@provincie-utrecht.nl
- Labels
Terugblik op een bewogen jaar
Terugblik op een bewogen jaar
Beste vrienden,
Ik kijk graag nog een laatste keer om voordat we weer hoopvol de blik richten op 2020 en de verkiezingen van 2021. Het jaar van onze Heer 2019 is een bewogen jaar geweest en ik deel graag wat highlights. En een paar van mijn soms ook gemengde gevoelens over dit jaar.
Het jaar begon met een wonderbaarlijke verruiming van het Kinderpardon. Deze bittere pil van het Regeerakkoord rolde begin van dit jaar zomaar van tafel. Een paar honderd kinderen en hun ouders, die hier al jaren zijn en hun plek hebben gevonden, kregen het prachtige bericht dat ze mochten blijven.
Ik herinner me nog goed hoe Joël Voordewind en ik op de late avond dat dit besluit viel op het Plein in Den Haag afscheid namen. ‘Het gaat gewoon lukken!’, zeiden we tegen elkaar. Zo mooi voor al die kinderen die we eerder persoonlijk hadden bezocht en tegen wie we hadden moeten zeggen dat het bij de onderhandelingen over het Regeerakkoord niet was gelukt. En nu ging deze deur opeens zomaar open.
Zegeningen
In 2019 ging ook het Kindgebonden Budget omhoog, kwam er extra geld voor onderwijs, konden we de strijd tegen gedwongen prostitutie intensiveren, is er veel extra geld vrijgemaakt voor kringlooplandbouw en natuurherstel, ging de zorgtoeslag voor mensen met een krappe beurs omhoog, zetten duizenden jongeren zich via Maatschappelijke Diensttijd in voor hun naasten, ging Jos Douma als de Nederlandse ambassadeur voor Godsdienstvrijheid aan de slag, hebben we verder werk kunnen maken van ‘Waardig Ouder Worden’ en onze inzet voor onze ouderen. Ondertussen is de werkgelegenheid hoger dan ooit en vieren we binnenkort dat we alweer 75 jaar een vrij land zijn. Jullie begrijpen het, we blijven onze zegeningen tellen.
Schepping
Het was het ook het jaar van het veelbesproken Klimaatakkoord. We hebben als fractie steeds ingezet op verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, op schonere lucht, schone energie en op betere zorg voor de Schepping. Tegelijk zorgde het concept-Klimaatakkoord bij veel mensen voor veel onrust. Is het wel betaalbaar voor mensen zoals ik? Is het wel een eerlijk akkoord? Doet Nederland dit alleen of trekken we met andere landen op in Europa?
Begrijpelijke vragen die ons als fractie aanmoedigden er een groen, sociaal en rechtvaardig akkoord te maken. En volgens mij is dat behoorlijk gelukt. De lasten voor grote, vervuilende bedrijven gaan omhoog en de energiebelasting voor burgers gaat komend jaar omlaag. En Europa volgt nu het voorbeeld van Nederland en werkt aan een Green Deal voor ons continent. Die inzet past ons omdat we waardige rentmeesters willen zijn en Gods schepping goed willen doorgeven aan onze kinderen.
Onvrede
En toch.. Als ik er hier alleen maar een goed-nieuws-show van zou maken, zou ik dit jaar geen recht doen. Want 2019 is ook het jaar van de onvrede geweest. Onze Carola Schouten heeft zich twee keer verantwoord tegenover een vol Malieveld, er was de ingeramde deur van het Provinciehuis in Groningen, blokkades door boeren, onze Arie Slob had intensief overleg met stakende leraren en per mail en social media lieten veel mensen van zich horen. En we hebben hen gehoord..
Ik zou dolgraag iedereen die bezorgd of ontevreden is persoonlijk gerust kunnen stellen, maar ik kan dat niet. We zouden ons politieke werk graag foutloos en tot volle tevredenheid van alles en iedereen doen. Maar ook dat zal niet gaan. We zijn beperkte mensen en als politici ontkomen we niet aan onmogelijke keuzes en ontsnappen we niet aan de dilemma’s waarvan je ’s nachts wakker ligt. We doen ons werk met hart en ziel en misschien merkt u daar ook wel iets van. Juist ook als het middenin een stikstofcrisis soms heel pittig is.
Het is hartverwarmend hoeveel van jullie ons laten weten dat jullie bidden voor Carola, Arie, Paul en voor ons als Eerste en Tweede Kamerfracties. Zoals pas die man die, toen ik in een stoet andere treinreizigers de trap van station Amersfoort omhoogliep, me op de schouder tikte en zei: ‘Ik heb echt veel respect voor uw werk en ik bid voor jullie.’ En weg was hij.
Tegelijk zijn er ook mensen die minder respect voor ons hebben. Ook dat is een realiteit. En het is zelfs waar dat we soms ook de plank misslaan en het misschien wel beter hadden kunnen doen dan we gedaan hebben.
Psalm 90
In onze familietraditie – en misschien ook wel in die van jullie – beëindigen we het jaar altijd met het lezen van Psalm 90. Ook aan het eind van het bewogen jaar 2019 zijn het deze oude, machtige woorden van Mozes die overblijven en waarmee we alles van het afgelopen jaar in de handen leggen van onze genadige God die de dingen kan laten meewerken ten goede:
Laat ons uw genade zien, Heer, onze God.
Bevestig het werk van onze handen,
Het werk van onze handen, bevestig dat.
Ik ben ontzettend dankbaar voor de rol die onze prachtige partij mag vervullen in ons geseculariseerde land, voor de aanwas van nieuwe leden. Ik ben zo blij met al die jongere en oudere mensen die zich inzetten voor de vrede van hun stad en hun dorp. Voor een samenleving met aandacht voor elkaar.
Vooruitkijken
Komend jaar zal – Deo Volente en als het kabinet missionair blijft – het laatste volle kalenderjaar van deze tijdelijke coalitie zijn. We zetten ons als ChristenUnie opnieuw met hart en ziel in voor rechtvaardig beleid, maar kijken ook nadrukkelijk naar de verkiezingen van 2021 en maken daarvoor alweer volop nieuwe plannen. Voor de liefhebbers heb ik daar ook in het essay ‘De Verloren Zoon en het verhaal van Nederland’ over geschreven.
Over die nieuwe plannen en m’n essay ga ik ook graag het gesprek met jullie aan. Met een nieuwe toer hoop ik opnieuw al onze mooie provincies te bezoeken en ook bij u in de buurt door te praten over onze politieke keuzes van nu en onze dromen voor de volgende periode. Ik hoop velen van jullie daar te ontmoeten en ben benieuwd naar jullie opvattingen!
Dank voor jullie meeleven, jullie steun, feedback, gebeden. Ik wens jullie een veilige jaarwisseling toe en een gezegend 2020!
Hartelijke groet,
Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie
In gesprek met Gert-Jan Segers: De ChristenUnie talkshow |
||
Wat zijn volgens u de komende jaren de belangrijkste kwesties voor Nederland? Waar moet de ChristenUnie zich sterk voor maken? Hoe werken we aan een samenleving met aandacht voor elkaar? Gert-Jan Segers schreef het essay De Verloren Zoon en het verhaal van Nederland over zijn hoop en verlangen voor ons land. De komende maanden wil hij graag met u in gesprek over uw zorgen en dromen voor Nederland. De ChristenUnie organiseert vanaf februari bijeenkomsten in het hele land waar u met Gert-Jan Segers en elkaar in gesprek kunt gaan. De verkiezingsprogrammacommissie schuift ook aan en neemt uw ideeën en suggesties graag mee op weg naar de komende Tweede Kamerverkiezingen. Gaat u met Gert-Jan Segers in gesprek? Meld u dan nu aan voor één van de bijeenkomsten! Van harte welkom! PS: Als u komt, neem dan iemand mee die nog geen lid is en help zo mee met de groei van onze partij. Iedereen die tijdens deze avond lid wordt krijgt een gesigneerde essay van Gert-Jan. |
||
Werken bij de ChristenUnie? |
||
Werken bij de ChristenUnie? Wij zijn momenteel op zoek naar: · Vrijwilligerscoördinator (Partijbureau Amersfoort) · Receptionist / administratief medewerker (Amersfoort, 24 uur) · Adviseur lokale en provinciale afdelingen (Amersfoort, 32 uur) · Stagiair pers- en publieksvoorlichting (Tweede Kamerfractie Den Haag) · Stagiair Communicatie (Partijbureau Amersfoort) · Secretaris Stichting Tienermoederfonds Nederland (vrijwillig) > Kijk regelmatig op christenunie.nl/vacatures voor de nieuwste vacatures |
||
|
- Labels
Nieuwsbrief hoogheemraadschap de stichtse rijnlanden
Fijne feestdagen
Bestuur en medewerkers wensen u fijne kerstdagen en een gezond 2020.
Extra geld voor duurzaamheid en klimaat
Tarieven waterschapsbelasting 2020
De tarieven stijgen deels als gevolg van de inflatie en vanwege de extra kosten, omdat we inspelen op de gevolgen van klimaatverandering.
Tarieven waterschapsbelasting 2020 vastgesteld
Rioolwaterzuivering Driebergen mogelijke warmtebron
Wellicht kunnen in de toekomst 800 woningen verwarmd worden.
Rioolwaterzuivering Driebergen blijkt mogelijke warmtebron
Waterschap doet mee aan Regio Deal bodemdaling
Hoogheemraad Bert de Groot zette namens het waterschap zijn handtekening.
- Labels
Wij wensen u allen Gezegende Kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2020
Wij wensen u allen Gezegende Kerstdagen
en een gezond en voorspoedig 2020
Bestuur en Fractie ChristenUnie Montfoort-Linschoten
- Labels
Ik wens u een mooie adventstijd en gezegende kerstdagen
Beste ChristenUnie-vrienden,
Iedere maandagochtend spreken Carola en ik met de andere fractievoorzitters, vicepremiers en de premier tijdens het wekelijkse coalitieoverleg. We bespreken de actuele politieke ontwikkelingen. Daar zoeken we een weg vooruit in lastige vraagstukken zoals de stikstofproblematiek. We knokken om er samen uit te komen en vooral om keuzes te maken waarvan we geloven dat ze nodig zijn voor Nederland.
Tegelijkertijd realiseren we ons terdege dat hoewel we intensief samenwerken in deze coalitie, we niet met elkaar getrouwd zijn. De hoop en de dromen van de ChristenUnie reiken verder dan wat in een kabinetsperiode mogelijk is. Een coalitie is nodig - maar nooit heilig.
Bij het vooruit kijken naar de toekomst, inspireert het altijd om met u te spreken. We kregen nieuwe energie tijdens een warm en goed bezocht ChristenUnie congres. Velen van u mocht ik ontmoeten daar in Utrecht. Ik kon mijn dromen en dilemma’s met u delen in een speech.
In die speech sprak ik ook over het Bijbelverhaal van de Verloren Zoon. Het verhaal is een spiegel voor ons land waarin velen verlangen naar een ‘thuis’. We zoeken naar een plek waar we echt samen leven en elkaar aandacht geven. Vorige maand kwam mijn essay uit waarin ik aan de hand van dat Bijbelverhaal zoek hoe we dat ideaal dichterbij kunnen brengen.
We gaan als partij een intensieve periode tegemoet. We besturen mee via deze coalitie en op tal van andere plaatsen, maar ondertussen kijken we vooruit. Met bijeenkomsten in het land en door het schrijven van een nieuw verkiezingsprogramma dromen we verder over manieren om vrede te zoeken en recht te doen. Uw inbreng, uw inspiratie en uw dromen voor Nederland zijn daarbij zeer welkom!
Het besturen en plannen maken doen we vanuit de zekerheid dat we het niet alleen hoeven te doen. Dat geeft ontspanning bij de verantwoordelijkheid waartoe we geroepen zijn. Juist als de vraagstukken ingewikkeld zijn en we moeten knokken voor een rechtvaardige oplossing.
Daarbij mag u één ding van ons verwachten: dat we onszelf en elkaar recht in de ogen kunnen kijken en weten dat we met ons beste inzicht doen wat we kunnen. Bij elk overleg, bij elk besluit en bij elk dilemma zijn we steeds op zoek naar wegen om onze dromen en idealen dichterbij te brengen.
Ik wens u een mooie adventstijd en gezegende kerstdagen
Een hartelijke groet in verbondenheid!
Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie
- Labels
Nieuwsbrief ChristenUnie Provincie Utrecht
Tussen Woerden en Vijfheerenlanden
De Utrechtse statenleden zaten afgelopen woensdag in de spiksplinternieuwe raadszaal van de gemeente Woerden, want we kregen een rondleiding over Middelland.
Aanstaande maandag is onze statenfractie present in de Vijfheerenlanden, vanwege de ALV van de provinciale ChristenUnie. Voorafgaand aan de ALV willen we onze raadsleden en andere geïnteresseerden een uurtje bijpraten over de actuele provinciale politiek, vanaf 19.00 uur is iedereen welkom in de ‘Dijk’-zaal van Huis ten Bosch, in Lexmond.
Verder hebben we veel nieuws over mobiliteit, over de start van de Uithoflijn, over de fietsbrug over de Lek en over de deal met het rijk over de ov-ring aan de zuidkant van Utrecht.
Wellicht tot ziens in de Vijfheerenlanden,
Henriette Rikkoert, Nelly de Haan, Jeroen van Oort, Hans de Harder, Harry Wolting, Arne Schaddelee en Kees de Heer - Statenfractie provincie Utrecht / christenunie@provincie-utrecht.nl
Kom maandag bijpraten met de statenfractie
Speciaal voor raadsleden van de ChristenUnie organiseert de Utrechtse statenfractie een infosessie over actuele discussies rond de Utrechtse Omgevingsvisie.
Heb je een vraag aan een van de statenleden? Wil je meer weten over nieuwe woningbouwmogelijkheden of locaties voor windmolens en zonneweides? Wil je weten wat de provincie doet rond de stikstofregels of regionale energiestrategieën? Kom dan voorafgaand aan de ALV van maandag 25 november, tussen 19.00-20.00 uur, naar de infosessie in zaal ‘de dijk’ (dat is naast de ‘Lek’-zaal van de ALV).
De provincie Utrecht werkt aan een eerste concept voor de Omgevingsvisie, het allerbelangrijkste plan voor de provinciale overheid. Locaties voor woningbouw en nieuwe bedrijfsterreinen, locaties van windmolens en zonneweides, alle provinciale belangen komen uitgebreid aan bod in de Omgevingsvisie. Het concept verschijnt in januari, maar we kunnen als statenfractie nu alvast een tipje van de sluier oplichten.
De infosessie is vooral bedoeld voor raadsleden, maar natuurlijk zijn alle geïnteresseerden welkom. Aanmeldingen zijn welkom op email: ChristenUnie@provincie-utrecht.nl, en geef in uw mailtje aan over welke onderwerpen u het vooral wilt hebben.
Herhaalde uitnodiging: ALV op 25 november 2019
Uitnodiging voor de ALV van de ChristenUnie in de Provincie Utrecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Locatie: Nieuwe Rijksweg 6, 4128 BN Lexmond
Datum en tijd: maandag 25 november 2019, vanaf 20.00 uur
Beste leden van de ChristenUnie woonachtig in de Provincie Utrecht en/of het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden,
U wordt allen van harte uitgenodigd voor de ALV van maandag 25 november 2019. We zijn dit keer te gast bij de afdeling Vijfheerenlanden in Lexmond. Direct voorafgaand aan deze vergadering zal de afdeling Vijfheerenlanden een korte ledenvergadering van de eigen afdeling organiseren.
We hebben een indrukwekkende gastspreker. Mirjam Bikker, onze fractievoorzitster van de Eerste Kamer is onze gast en zij zal vertellen over haar werk in de Eerste Kamer. Daarna laten we de politici van de statenfractie en de waterschapsfractie aan het woord die zullen ingaan op de actuele politieke ontwikkelingen. Als u nu al vragen hebt, laat het tijdig weten aansecretaris@provincieutrecht.christenunie.nl
Aansluitend is er gelegenheid nog wat te drinken en om elkaar te ontmoeten en bij te praten. We hopen u te zien. Van harte welkom.
Het bestuur van de provinciale afdeling, Jan Wijmenga, Harry Niemeijer en Klaas Druijf
De agenda ziet er als volgt uit:
20.00-20.05 Opening & Vaststelling agenda
20.05-20.35 Mirjam Bikker over haar werk in de Eerste Kamer
20.35-21.15 Actuele politieke thema’s, door Kees van Kranenburg (Waterschapsbestuur), Henriette Rikkoert, Nelly de Haan, Jeroen van Oort, Hans de Harder (statenleden) en Arne Schaddelee (gedeputeerde).
21.15-21.30 Reguliere bestuurlijke aangelegenheden, korte terugblik op de voorbereidingen van de staten- en waterschapsverkiezingen, notulen, financiën
21.30-21.35 Vacatures in het bestuur
21.35-21.45 Rondvraag
21.45 Sluiting
Op bezoek in Woerden
Woensdag hadden we een commissievergadering op locatie en zo waren we te gast bij de gemeente Woerden, in het stadhuis. De vergadering ging over binnenstedelijke ontwikkeling en we spraken onder andere over woningbouw. Hoeveel huizen moeten gebouwd worden, wat is de rol van de provincie bij gebiedsontwikkeling en hoe kunnen we plannen versnellen?
Begin 2020 verwachten we een actuele stand van zaken voor de plannen die er liggen voor gebiedsontwikkeling in de provincie. Op basis hiervan krijgen we ook beter inzichtelijk hoeveel woningen in welk gebied op termijn nog nodig zijn en of/waar het nodig is om de rode contour (grenzen van bebouwing) op te schuiven. Het uitgangspunt van de ChristenUnie is dat het belangrijk is dat dorpskernen vitaal blijven en dat we rekening houden met de gezonde én groene leefomgeving.
Over het verschuiven van de rode contour komen we de aankomende tijd nog vaker te spreken. We proberen tot een afwegingskader te komen wanneer we wel of niet buiten de bouwgrenzen bouwen. Bij deze afweging willen we u graag betrekken.
Na de commissievergadering zijn we naar buiten gegaan. Het stadhuis van Woerden ligt midden op het industrieterrein Middelland, best een bijzondere gewaarwording. We hebben bekeken welke ruimtelijke ontwikkelingen op stapel staan in dit gebied en welke uitdagingen er nog liggen.
Vergaderen op locatie is erg goed bevallen en we zijn ook graag te gast bij een andere gemeente in onze mooie provincie.
Henriette Rikkoert
Deal ov-ring utrecht: 500 miljoen
Het Rijk, provincie Utrecht, gemeente Utrecht en vijftien omliggende gemeenten verkennen drie maatregelen voor het ov die de bereikbaarheid van de regio verbeteren en gebiedsontwikkeling mogelijk maken tussen Utrecht Centraal, de Merwedekanaalzone en Nieuwegein. Het doel is om voor 2030 het eerste deel van een ov-ring te realiseren en woningbouw mogelijk te maken. In totaal gaat het om een pakket maatregelen ter waarde van 500 miljoen euro.
Lees verder over de deal ov-ring Utrecht
Goed nieuws: snelfietsbrug over de Lek
We hebben goed nieuws: er komt (ooit) bij Vianen een (snel)fietsbrug over de Lek naast de A27. Dit is gekoppeld aan de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder. Hierover hebben Rijkswaterstaat, de provincie Utrecht, de gemeenten Nieuwegein en de gemeente Vijfheerenlanden een overeenkomst afgesloten. Kosten € 13.000.000, prijspeil 2019. Hiermee komt een wens in vervulling waar de ChristenUnie op meerdere plaatsen voor heeft gepleit.
Maar een besluit over de brug is punt 1. Wij vragen aan de gemeenten en de provincie om nu al vooruit te kijken. Als de brug klaar is, hopenlijk in 2030…, moeten de gemeenten en de provincie ervoor zorgen dat de rest ook klaar is. Dan moeten de bijbehorende fietspaden ernaartoe ook klaar zijn. En als je de nieuwe brug over bent, moet je verder kunnen. En dan moeten dat ook fietssnelwegen zijn.
We hebben hierover vragen gesteld aan het college van GS en we weten nu een beetje meer. Maar we weten ook dat er nog heel veel werk aan de winkel is. De vragen en de antwoorden kunt u op onze website vinden. Wij zullen er bovenop zitten dat de plannen tijdig worden gemaakt en uiteraard gerealiseerd!
Harry Wolting
Klik hier voor de antwoorden op onze vragen over de fietssnelburg
Gratis tramritten op Uithoflijn
Half december gaat de Uithoflijn van start. Buslijn 12 verdwijnt en tram 22 gaat vanaf maandag 16 december tien keer per uur richting Uithof rijden met passagiers. Om de start van de tram te vieren, biedt de provincie Utrecht op zaterdagmiddag 14 december gratis tramritten aan.
Lees meer over de start van tram 22
Herhaalde oproep: vacature secretaris en politiek secretaris provinciaal bestuur Utrecht
De ChristenUnie is in de provincie Utrecht een partij die lokaal en regionaal verantwoordelijkheid neemt. De door circa 3000 leden voorgedragen raads- en Statenleden mogen rekenen op de steun van tienduizenden stemmers. Naast deelname in een aantal lokale coalities is de ChristenUnie sinds voorjaar 2019 ook onderdeel van de provinciale coalitie. Kortom, de ChristenUnie is in de provincie Utrecht een partij die zich volop inzet voor een waardevolle samenleving!
Het provinciale partijbestuur is onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van de provinciale en waterschapsverkiezingen en adviseert de gekozen volksvertegenwoordigers en lokale besturen over politieke en organisatorische zaken.
Profiel secretaris
Wij zoeken een spin-in-het-web secretaris, die samen met de andere bestuursleden ambities wil formuleren en verwezenlijken. Ervaring binnen de ChristenUnie is geen vereiste. Het lidmaatschap is dat ook niet, wel moet er de bereidheid zijn om lid te worden.
Functie-inhoud secretaris:
Verzorgen van notulen van bestuurs- en algemene ledenvergaderingenOp basis daarvan een actielijst bijhoudenVerzorgen van nieuwsbrieven en de websiteRegelmatig overleg met de fractiesecretarisIndienen van de kandidatenlijsten bij de provinciale en waterschapsverkiezingenDit betreft een vrijwilligersfunctie, met een tijdsbesteding van ongeveer 1-2 uur per week. Hierbij kan altijd een beroep worden gedaan op andere bestuursleden en lokale fracties.
Profiel Politiek secretaris
Wij zoeken een politiek secretaris die enthousiast wordt van de inhoudelijk samenwerking met de fracties voor de provinciale staten- en waterschapsfractie. De politiek secretaris is iemand die strategisch kan denken en bij kan dragen aan een politieke visie. Ervaring binnen de politiek en de ChristenUnie een pré. Het lidmaatschap is geen vereiste, wel moet er de bereidheid zijn om lid te worden.
Functie-inhoud Politiek secretaris:
Verzorgen van het verkiezingsprogrammaInhoudelijk contact met de fractiesSamenwerking stimuleren tussen de fracties van de Provinciale Staten en het Waterschap en de lokale ChristenUnie fractiesDit is een vrijwilligersfunctie. De tijdsbesteding is variabel en neemt toe in aanloop naar verkiezingen (de eerstvolgende provinciale en waterschapsverkiezingen zijn in 2023).
Solliciteren of vragen?
Als je of u interesse hebt, zien we een reactie graag tegemoet via voorzitter@provincieutrecht.christenunie.nl, liefst vandaag nog.
Meer informatie is verkrijgbaar bij de voorzitter van het bestuur, Klaas Druijf, via 06 10559543.
- Labels
DE BLOESEMHOF EN DE VLINDERHOF OPEN!
SAMEN HOUDEN WIJ MONTFOORTERSDE BLOESEMHOF EN DE VLINDERHOF OPEN!
Wij vinden het van groot belang dat het
voorzieningenniveau binnen de gemeente
voor beschermd wonen en dagbesteding behouden blijft.
Wij willen het sociale gezicht
van Montfoort terug.
Houd de Vlinderhof en de Bloesemhof open
Deze advertentie wordt u aangeboden door:
CDA, ChristenUnie, SGP en Lokaal Montfoort
ter ondersteuning van de actiegroep BOM
‘Behoudt Ouderenzorg Montfoort’
- Labels
Visie op de begroting 2020 en meerjarenperspectief
Visie op de begroting 2020 en meerjarenperspectief
Inleiding
Het college schetst in de lokale bladen een nogal enthousiast beeld over de begroting voor 2020 en de komende jaren. Wij hebben er als gezamenlijke oppositiepartijen kennis van genomen en er behoefte aan onze visie op de begroting met u te delen.
De begroting
De gepresenteerde begroting is inmiddels ingehaald door de actualiteit. Waar er sprake was van een positief saldo van 12.000 euro in de begroting voor 2020 is dit inmiddels gewijzigd in een tekort van ruim 200.000 euro. Dit baart ons grote zorgen.
De bibliotheek
Wij zien de bibliotheek graag terugkeren in beide kernen maar alleen als ook de structurele lasten inzichtelijk zijn. De bibliotheek kost per jaar 200.000 euro. Hoe kunnen we dat betalen? Drie jaar krijgen we een subsidie van 100.000 euro van het Rijk. Het college kiest er voor de andere helft te halen uit de reserveringen van het Sociaal Domein. Die reserveringen zijn bedoeld om maatschappelijke taken uit te voeren. Die taken zijn nog steeds nodig. Kunnen deze taken straks nog wel uitgevoerd worden? En gaat de bibliotheek weer dicht als de Rijkssubsidie in 2022 stopt? Het college schuift deze vraag voor zich uit.
Wat slimmer is om nu te kiezen voor een bibliotheek die ook financieel betaalbaar blijft na 2022. Dat kan, zoals te zien is in buurgemeente Lopik. Daar heeft een commerciële partij twee bibliotheekvestigingen in Benschop en Lopik tegen veel lagere kosten. Heel jammer dat het college niet openstaat voor een vergelijking tussen de Regiobibliotheek en een Commerciële Bibliotheekaanbieder die efficiënt en naar tevredenheid werkt.
De lokale lasten
Gemeente Montfoort behoort nu al tot de duurste gemeenten van Nederland. Een recent onderzoek door de regiokrant heeft uitgewezen dat Montfoort in 2020 een flink hogere lastenstijging doorvoert dan Woerden, Oudewater en Lopik. Deze lastenstijging wordt door het college de komende jaren doorgezet. In 2020 is de stijging 46 euro. In 2021 valt nog eens eenzelfde bedrag te verwachten.
Wonen
De gemeente heeft een woonvisie opgesteld. De afgelopen twee jaar heeft dit niet geleid tot concrete woningbouwplannen. Laat staan uitvoering. En de helft van deze raadsperiode zit er in februari 2020 al op. Wij vrezen dat er in deze raadsperiode geen woningen worden gebouwd.
Terwijl er veel betaalbare koopwoningen (200.000 - 250.000) en huurwoningen (huur max. €720,42 peil 2019) nodig zijn voor onze eigen bevolking. Het college wil geen actief grondbeleid voeren (het aankopen van grond om woningen te bouwen). Daarmee worden kansen op een woning de komende jaren verder gereduceerd. Tijdens de woningbouwcrisis in 2010-2014 is er wél gebouwd in Hofland en Voorvliet. Ook toen was het niet eenvoudig maar met de juiste wilskracht is het ook nu mogelijk.
Sociaal Domein
Het Sociaal Domein is voor een gemeente enorm belangrijk. Onder de term ‘sociaal domein’ verstaan we alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en
jeugd, op basis van de Wmo 2015, de Participatiewet, Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. In de ruime zin van het ‘sociaal domein’ vallen ook aanverwante taken zoals o.a. passend onderwijs, leerlingenvervoer, de reguliere en bijzondere bijstand en (jeugd)gezondheidszorg. Regelmatig hebben we het college gewezen op het actualiseren van tal van zaken binnen het Sociaal Domein. Vanwege actuele ontwikkelingen en nieuwe wetgeving. We zien er in deze begroting nauwelijks iets van terug.
Samenvattend
Wij delen niet het enthousiasme over de begroting van 2020 die het college via de pers naar buiten heeft gebracht. Er is een fors tekort in de jaarrekening van 2019. Ook constateren we dat 2020 al een tekort vertoont.
Onze gemeente is financieel kwetsbaar. Tegelijk komen er tal van onzekerheden op ons af verband houdend met de taken voor de gemeente binnen het Sociaal Domein. Door nu structureel middelen te onttrekken aan dat Sociaal Domein voor de bibliotheken in beide kernen wordt die kwetsbaarheid alleen maar vergroot. De oppositiepartijen maken hierin andere politieke keuzes.
Wij vinden het als oppositiepartijen van groot belang onze visie met u te delen. En zullen ons gezamenlijk blijven inzetten om de belangen van inwoners, organisaties en gemeente als geheel op een scherpe, realistische en praktische wijze te blijven vertegenwoordigen binnen de raad. Alleen zo kunnen we een professionele zelfstandige gemeente zijn en blijven.
De gezamenlijke oppositiepartijen Marja van Kooten CDA
Rob Jonkers Lokaal Montfoort, Ineke Langerak ChristenUnie
Bart Timmerarends SGP
- Labels
GRP 2019- 2023
De ChristenUnie is blij dat er nu een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan ligt voor 2019-2023, waarin samengewerkt is met IJsselstein en Nieuwegein. Dit plan vervangt het eerdere plan dat liep tot 2017. Met het nieuwe plan worden de kaders vastgesteld voor de watertaken van de gemeente als het gaat om afvalwater, hemelwater en de grondwaterstand. In het GRP staan de bestaande voorzieningen, het beheer, de geplande vervangingen, de gevolgen voor het milieu en de financiële gevolgen.
Goed dat er nu een GRP ligt voor de periode tot 2023. Wel maken we ons zorgen over de kostenontwikkelingen op lange termijn.
De Wet milieubeheer geeft ons een verplichting om een actueel GRP te hebben. Met het vaststellen van dit GRP door de gemeenteraad voldoen we aan deze verplichting. Het GRP beschrijft de rioleringszorg in de komende jaren. Een aantal aandachtspunten die de raad heeft benoemd zijn meegenomen in het voorstel.
Het huidige tarief is niet kostendekkend. Het is pas kostendekkend als de tarieven de komende 7 jaar met 4% worden verhoogd.
Het hoogheemraadschap heeft in bijlage 6 een aantal zaken aan het GRP toegevoegd o.a. indirecte lozingen, bronneringen, onderzoek naar foutieve aansluitingen en rioolvreemd water en oefening incidentenplan riolering in 2019.
De ChristenUnie vindt het goed dat in dit GRP o.a. aandacht wordt besteed aan Klimaatverandering. Ons uitgangspunt is dan ook hier zoveel als kan rekening mee te houden. De kans op heviger en langduriger neerslag wordt groter. Goed dat we in MIJN-verband doelen met elkaar afspreken om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. De gemeente zal meer aandacht besteden aan het creëren van waterpartijen in de openbare ruimte. Bij elk project wordt naar mogelijkheden gezocht om zonder overlast meer water te kunnen bergen. Aandacht voor de plekken in de gemeente waar in het verleden wateroverlast is geweest is noodzakelijk. We zullen de maatregelen nauwlettend volgen.
Startnotitie Regionale Energie Strategie U16. In deze notitie worden de uitgangspunten en het proces om te komen tot de eerste Regionale Energiestrategie van de U16 gemeenten beschreven. Ook in onze regio worden kaders gesteld voor een strategie voor duurzame elektriciteit en voor duurzame warmte, waarbij de nadruk ligt op gebruik van zonne energieen energiebesparing door isolatie. De financiële bijdrage van het Rijk is het eerste dekkingsmiddel. Het is nog niet duidelijk wat de financiële bijdrage van de deelnemers zal bedragen. Het college stelt voor de komende 3 jaar 10.000,= per jaar beschikbaar te stellen. Met deze startnotitie maken we stappen om te komen tot een bijdrage aan het Nationaal Klimaatakkoord. Met deze startnotitie geeft de raad een bestuurlijke opdracht, neemt Montfoort deel en spreken we de intentie uit om de maatregelen uit het RES te borgen in het omgevingsbeleid. Aan de raad wordt gevraagd in te stemmen met het proces en de inhoudelijke uitgangspunten.
Op zich kan de fractie van de ChristenUnie achter het RES staan. Het is een belangrijk en goed uitgangspunt om regionaal met omliggende gemeenten in Utrecht concrete afspraken te maken om een bijdrage te leveren aan de uitvoering van het Nationaal Klimaatakkoord.
In het RES staat dat Montfoort gevraagd kan worden ruimte te bieden voor de energiebehoefte van andere gemeenten. Voor de ChristenUnie is het van belang dat daarbij heldere kaders worden gesteld en dat grotere gemeenten zoals bijv. Utrecht vooral ook naar alternatieven kijkt om in haar eigen energiebehoefte te voorzien, zoals ook bijv. de gemeente Rotterdam doet. Wij vinden dat de het college daarin te veel speelruimte geeft aan de U16 gemeenten. Kaders stellen is ook hiervoor belangrijk. We verwachten van de wethouder dat hij met een voorstel komt, zodra dat aan de orde is.
Opstellen Cultuurhistorische waardekaart
De wethouder heeft aangegeven dat hij conform het beleid van de gemeente Lopik een cultuurhistorische waardenkaart wil opstellen. Met belangstelling zien wij dit voorstel tegemoet.
Verbetering aansturing verbonden partijen
Het is goed om de aansturing van de verbonden partijen te verbeteren. Wij bedanken de werkgroep “Verbonden partijen” voor het voorstel. Zij is met dit voorstel gekomen om de aansturing van de verbonden partijen te verbeteren. Het formuleren en monitoren van de te realiseren beleidsdoelen van de verbonden partij in de eigen begroting van de gemeente is een middel om meer sturing te geven. Voorgesteld wordt om in januari 2020 beleidsdoelen te formuleren voor de ODRU en Fermwerk en per kwartaal de voortgang te laten rapporteren en in juli 2020 de doelen voor de overige gemeenschappelijke regelingen te formuleren. De kaderstellende rol van de raad wordt hiermee versterkt.
- Labels
Een week vol goed nieuws
Een week vol goed nieuws
Beste vrienden van de ChristenUnie,
Ik wil er geen gewoonte van maken om u twee keer in één week te mailen, maar met al het mooie nieuws van de afgelopen dagen wil ik u toch ook zelf even op de hoogte stellen.
Allereerst was er vanmiddag het prachtige nieuws dat de ChristenUnie definitief vier senatoren krijgt in de Eerste Kamer! Het team van Mirjam Bikker wordt, naast Peter Ester, verder versterkt door de ervaren Tineke Huizinga en onze eerste Limburgse vertegenwoordiger, de ethicus en filosoof Maarten Verkerk. Ik wens hen veel zegen en wijsheid toe!
Vorige week was ook veelbewogen. Eerst de Europese verkiezingen van donderdag, waarvan gisteravond de definitieve uitslag bekend werd. We hebben ruim 10.000 extra stemmen behaald en daarmee twee zetels voor ChristenUnie-SGP in het Europees Parlement. Ik wens Peter van Dalen (CU) en Bert-Jan Ruissen (SGP) veel succes en zegen in Brussel en Straatsburg!
Zaterdag hadden we een feestelijke Open Dag in de Tweede Kamer waar ik veel van u persoonlijk even mocht spreken. (En gelukkig hebben we de foto's nog).
Afgelopen vrijdag mocht ik de Titus Brandsma-lezing uitspreken over hoe we in onze soms verweesde samenleving aan elkaar een thuis kunnen bieden. We denken de komende maanden door over de christelijk-sociale antwoorden op actuele vragen en deze lezing was de aftrap hiervoor. Als u daarbij mee wilt denken, kan dat bijvoorbeeld al op 7 juni in Rotterdam. Maar mocht u na het lezen van m’n Titus Brandsma-lezing willen reageren, mail me gerust. Ik kan helaas niet alle mail beantwoorden, maar lees al uw berichten en doe daar altijd m’n voordeel mee.
En als laatste kwam het kabinet vandaag met de belangrijke Voorjaarsnota, waarin we zien dat dit kabinet nog meer gaat investeren in jongeren, veiligheid, de schepping, de regio en vrijheid & recht. Al met al een mooie week, waar ik met veel dankbaarheid op terugkijk.
Met een hartelijke groet,
Gert-Jan Segers
Fractievoorzitter ChristenUnie Tweede Kamerfractie
Dank voor uw stem!
Lijsttrekker Peter van Dalen:
"Na de exitpol op donderdag kregen we vandaag de daadwerkelijke uitslag van de Europese Verkiezingen. En nu blijkt definitief dat wij weer met twee zetels naar het Europees Parlement mogen! Ik namens de ChristenUnie en Bert-Jan Ruissen namens de SGP. Geweldig!"
Lees de hele reactie van Peter van Dalen Vier zetels in de Eerste Kamer
De ChristenUnie heeft bij de Eerste Kamerverkiezingen één zetel gewonnen. We gaan daarmee van drie naar vier zetels.
Naast lijsttrekker Mirjam Bikker en huidig Eerste Kamerlid Peter Ester komen nu ook oud-staatssecretaris Tineke Huizinga en de Limburgse Maarten Verkerk in de senaat. Volgens Bikker is de vierde zetel “een uitgelezen kans om ons christelijke-sociale geluid in de Eerste Kamer nog sterker te laten klinken.”
Lees verder Kabinet steekt honderden miljoenen extra in zorg, onderwijs, zorg voor de schepping, veiligheid en vrijheid
Met de besluiten in de Voorjaarsnota - de jaarlijkse bijstelling van de begroting - maakt de coalitie duidelijk wat de prioriteiten momenteel zijn. We investeren in de zorg en het onderwijs aan onze jongeren, in de schepping, in de bereikbaarheid van de regio, in veiligheid en vrijheid voor alle groepen in onze samenleving.
Extra bijzonder is voor de ChristenUnie het geld dat nu wordt ingezet voor een verruimd kinderpardon voor kinderen en gezinnen die eerder te horen hadden gekregen dat ze hier niet mochten blijven, de miljoenen die worden uitgetrokken voor de campagne tegen antisemitisme en het extra geld voor uitstapprogramma’s voor prostituees.
- Labels
College Montfoort passeert raad en burgers
PERSBERICHT
College Montfoort passeert raad en burgers
De fracties van de vier oppositiepartijen in de gemeenteraad van Montfoort (CDA, CU, SGP en LM) maken zich grote zorgen over het huidige functioneren van het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie.
Wat is er aan de hand? Het college legt sinds 1 januari jongstleden raadsvoorstellen niet op een ordentelijke wijze voor aan de fora en de raad. Alle belangrijke onderwerpen die in het openbaar behandeld zouden moeten worden, worden als “informatienota’s” aan de politieke partijen aangeboden, of deze onderwerpen worden op een interne informatieavond aan de politieke partijen voorgelegd. Dit komt over als achterkamertjespolitiek en is totaal niet transparant. Hierdoor wordt de democratie geweld aan gedaan.
Er schort van alles aan de planning, werkwijze en de procedures. Zo worden de raads- en forumleden in de maand mei geconfronteerd met een groot aantal raadsvoorstellen. Dit terwijl de raadsvergadering die op 8 april gepland was, kwam te vervallen omdat er geen agendapunten waren.
Zo heeft het college recent een financieel kader vastgesteld voor de komende jaren. Woordvoerder Mat Herben (Lokaal Montfoort): “De financiële problemen zijn groot maar dit college is bezig met de verkeerde dingen. Daaraan geeft het college geld uit en dat zal leiden tot lastenverzwaring voor burgers.” Het hoofdlijnenakkoord van de coalitie is wel gepresenteerd maar niet volledig doorgerekend. Men durft niet bekend te maken wat het allemaal gaat kosten. Wij maken ons zorgen over het feit dat het college wel voortvarend is met windmolens die we niet willen en onduidelijk is over het Sociaal domein.
Wij beogen in ieder geval om met onze gezamenlijke deskundigheid de gemeente Montfoort weer op het juiste spoor te zetten
De fracties van CDA, CU, SGP en LM
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met een van de fractievoorzitters:
Marja van Kooten (CDA) 06 24529080
Ineke Langerak (CU) 06 13501582
Bart Timmerarends (SGP) 06 51270937
Rob Jonkers (LM) 06 20651345
- Labels
Europese verkiezingen 2019
Stem 23 mei voor een christelijk geluid in Europa
ChristenUnie-SGP staat voor een herkenbaar christelijk geluid dat ook in Europa gehoord moet worden. Laat Europa haar christelijke wortels waarderen. We zien het als onze Bijbelse opdracht om op te komen voor vrede en recht. We komen in actie tegen geloofsvervolging. We zorgen voor armen en kwetsbaren. Ieder leven verdient bescherming, vanaf het begin en tot het eind.
Samenwerking?
Zeker. Wij zetten ons samen met andere Europese landen in voor bestrijding van belastingontduiking, mensenhandel, gedwongen prostitutie en antisemitisme. Wij gaan voor een rechtvaardig vluchtelingenbeleid en voor goede betrekkingen met Israël. Maar ook op het gebied van landbouw, handel, visserij, transport en zorg voor de schepping moeten we slim samenwerken.
Superstaat?
Zeker niet. De lidstaten bepalen zelf hoe ze omgaan met vraagstukken van leven en dood, met zorg, gezin en onderwijs. Nederland moet stoppen met het overdragen van bevoegdheden aan de Europese Unie. Brussel is niet onze hoofdstad. We hebben geen behoefte aan een Europees leger of een Europese minister van Financiën. We houden de touwtjes graag in eigen handen.
Samenwerking Ja, Superstaat Nee
Elke stem telt: steun ons 23 mei en stem ChristenUnie-SGP!
- Labels
De komende jaren worden er forse tekorten verwacht op de begroting
In het Integraal duurzaam financieel kader 2019-2022 staan de financiële consequenties van de keuzes, die dit college maakt. De raad wordt gevraagd dit kader vast te stellen. Het vreemde is dat in dit voorstel echter de financiële gevolgen van de keuzes, die dit college maakt, nog niet zijn opgenomen. De komende jaren worden er forse tekorten verwacht op de begroting. De volledige kosten van de ontvlechting en de lange termijnagenda zijn niet opgenomen. Het college is niet duidelijk. Welke bezuinigingen kunnen inwoners verwachten? Wordt de OZB verhoogt? Als je investeert in het één, bezuinig je op het ander. De ChristenUnie vraagt duidelijkheid. De ChristenUnie staat voor leefbaarheid, voldoende betaalbare woningen voor iedereen, behoud van scholen en sportverenigingen, duurzaamheid en zorg voor jong en oud.
- Labels
Welkom in de Tweede Kamer! op 25 mei
Welkom in de Tweede Kamer!
Op 25 mei gaan de deuren van de Tweede Kamer open voor de gasten van de ChristenUnie!
Kom langs en ontmoet onze Tweede Kamerleden, neem plaats in de bekende blauwe stoelen, volg een rondleiding door het gebouw en nog veel meer!
Met diverse deelsessies, een Kinderprogramma, lunch en alle gelegenheid om uitgebreid deze bijzondere plek te ervaren.
Tip: Dit is een leuke gelegenheid om mensen uit te nodigen die (nog) geen lid zijn van de ChristenUnie!
+ Meer informatie & aanmelden op www.christenunie.nl/opendag Deelsessies
Tijdens de Open Dag kunt u zich inschrijven voor diverse deelsessies.
Zo is er een Collegetour (met Carola Schouten) en deelsessies zoals Klimaatakkoord: haalbaar & betaalbaar? (met Carla Dik-Faber) en Vluchtelingenproblematiek en de rol van Nederland (met Joël Voordewind). Ook zijn er speciale 'Vragenuurtjes' in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Kinderprogramma
Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er een Kinderprogramma.
Voor kinderen is de dag gevuld met creative workshops: zo kunnen kinderen samen met Legobouwer Alfred Doorn aan de slag met de 'Bijbel en blokjes' en zijn er twee rondes schilderworkshops. Ook kunnen de kinderen knutselen en spelletjes spelen en net als u een kijkje nemen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
Programma
09.30 -10.30
Inloop en ontvangst met o.a. koffie/thee
Infomarkt (stands), en fotoshoot.
10.30
Plenaire start programma met welkomstwoord door Gert-Jan Segers en Carola Schouten
11.00
Keuzeprogramma: vragenuur in de Tweede Kamer, deelsessies & rondleidingen
12.00
Lunch, infomarkt (stands) & fotoshoots met de Kamerleden
13.15
Keuzeprogramma: vragenuur in de Tweede Kamer, deelsessies & rondleidingen
14.15
Afsluiting
- Labels
BEDANKT VOOR UW STEM
- Labels
Eerste Hulp bij Stemwijzeruitslag
Eerste Hulp bij Stemwijzeruitslag
Nietsvermoedend vulde je de Stemwijzer in. En toen kwam daar opeens ChristenUnie uit… Wat nu?!
Laat je ogen rustig uit tollen. Kalmeer je ademhaling. Als christenen zeggen we dan: er is hoop!
Punt is: blijkbaar zijn wij het behoorlijk eens en hebben we ongeveer hetzelfde plaatje voor ogen als we denken aan de toekomst van onze provincie en ons land. Dat is hoopvol. Jij had niet verwacht op de ChristenUnie uit te komen, toch delen we een visie voor dit land.
We werken als ChristenUnie vaak samen met mensen uit heel andere achtergronden. Het gaat ons om de inhoud. Als je vergelijkbare idealen hebt, stap over eventuele vooroordelen heen en help je dit land verder!
Straks na de verkiezingen moeten waarschijnlijk vier, vijf of zelfs zes partijen een coalitie vormen om onze provincie te besturen. Bij veel mogelijke samenstellingen zit de ChristenUnie. Ook landelijk maken we deel uit van het kabinet. Met onze vijf Tweede Kamerzetels en drie bewindspersonen maken we het verschil en bouwen we aan de toekomst van ons land. En in de afgelopen 1,5 jaar konden we heel veel concrete resultaten boeken https://resultaten.christenunie.nl. Klinkt goed? Kijk hier voor onze standpunten & kandidaten van de provincie Utrecht.
Een stem op de ChristenUnie telt driedubbel en dwars mee. Je stemt namelijk niet alleen voor de provincie, maar ook indirect voor de Eerste Kamer. Bovendien kun je ook gelijk stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. Dus 3x invloed!
Het is niet in alle gezelschappen even stoer om te zeggen dat je ChristenUnie stemt, maar hé, het is ook wel weer prettig eigenwijs.
- Labels
Flyer christenunie Montfoort-Linschoten
- Labels
Jonge kandidaten blazen vooroordelen weg
De jonge kandidaten van de ChristenUnie hebben een speciaal filmpje gemaakt met het oog op de provinciale - en waterschapsverkiezingen van 20 maart.
- Labels
Geslaagde informatieavond over stankproblemen
De provincie Utrecht organiseerde op dinsdag 12 maart een drukbezochte informatieavond over de stankproblemen in Bunschoten. Ruim vijftig inwoners uit Bunschoten, een stuk of tien raadsleden en een stuk of tien statenleden kregen van twee inleiders het alllerlaatste nieuws over de vergistingsinstallatie van Van de Groep.
Het actiecomite maakte iedereen duidelijk dat de omwonenden niet alleen zorgen hebben over de stank en over lozingen van afvalwater, maar ook over gezondheid en veiligheid. Het was een avond waarop allerlei emoties en zorgen op tafel kwamen en we hebben veel waardering voor de wijze waarop die werden geuit. Dat maakte de avond wat ons betreft heel waardevol.
De stankproblemen bij Van de Groep staan al sinds de zomer van 2012 op onze agenda. De ChristenUnie vindt dat de stankoverlast onacceptabel is geworden en dat dit nu zo snel mogelijk moet stoppen.
Onze statenfractie heeft de organisatoren van de informatieavond gevraagd om snel een vervolgavond te plannen. Wat ons betreft komen we over twee maanden weer bij elkaar in Spakenburg. Dan kunnen alle nieuwe statenleden die op 20 maart worden gekozen, meteen alles horen over de stankproblemen rond de biovergister.
Hans de Harder, Nelly de Haan en Kees de Heer
- Labels
Jongeren van Perspectief maken fimpje over woningbouw
De jongeren van Perspectief hebben een filmpje gemaakt met het oog op de Statenverkiezingen van 20 maart aanstaande. Henriëtte Rikkoert uit de stad Utrecht en Vincent Bos uit het stadje Oudewater geven hun mening over woningbouw.
Bekijk het filmpje.
- Labels
De provinciale staten verkiezingen
Nog maar 13 dagen tot we mogen stemmen voor de provinciale staten en voor het waterschap in onze provincie. Benieuwd naar wat de ChristenUnie wilt bereiken in het provinciehuis? Kijk dan naar onze video. En wil je meer weten over onze speerpunten kijk dan op https://provincieutrecht.christenunie.nl/verkiezingen-2019
- Labels
Jong en oud vormen Klimaatjes
Een klimaatuitdaging, daar staan we samen voor. De ChristenUnie zoekt daarbij naar wat ons samenbindt in plaats van verdeelt. Op zaterdag 9 maart trapte de partij haar campagne af met ouderen en jongeren uit alle provincies. Ze noemen zich ‘klimaatjes’ en droegen naast een enorme puzzel één boodschap mee: zorgen voor de schepping doen we samen.
De afgelopen weken verspreidde de ChristenUnie metershoge houten puzzelstukken over de twaalf provincies. Op basisscholen, in wooncentra voor ouderen en in buurthuizen schreven, tekenden en plakten jong en oud samen hun ideeën voor een beter klimaat op de felgekleurde puzzelstukken.
Zaterdag fietsten de Utrechtse lijsttrekker Arne Schaddelee en zijn team naar het midden van het land. Daar legden teams uit alle provincies samen de puzzel: één grote landkaart, volgeschreven met ideeën en plannen hoe ouderen en jongeren hun schouders willen zetten onder de zorg voor de schepping.
Ook de landelijke kopstukken van de ChristenUnie waren aanwezig. Onder meer ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, minister Arie Slob, staatssecretaris Paul Blokhuis, Eerste Kamer-lijsttrekker Mirjam Bikker en alle Tweede Kamerleden waren bij de actie.
Gert-Jan Segers: “De klimaatuitdaging waar we voor staan is een enorme puzzel, die we samen willen leggen. Dat is niet alleen een uitdaging, maar het biedt ook kansen. Vandaag hebben we gezien hoe dat er uitziet: veel creativiteit, veel goede energie en heel veel enthousiasme. Dat is ook wat de ChristenUnie is: niet aan de kant, maar aan de slag. Niet verdelen, maar verbinden. Dat geldt voor onze inzet voor jongeren, voor waardig ouder worden en voor het klimaat.”
Klik hier voor meer informatie over de de 'Klimaatjes' van de ChristenUnie.
- Labels
Collegetour op 11 maart in Utrecht
De ChristenUnie organiseert op maandagavond 11 maart een Collegetour met Mirjam Bikker, Carla Dik en Antonie Fountain. Mirjam Bikker is lijsttrekker van de ChristenUnie voor de Eerste Kamer, Carla Dik is lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, Antonie Fountain is managing director van het Voice Network.
De Collegetour is op maandag 11 maart in de Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270, Utrecht. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur.
- Labels
Syntus Utrecht verdient een compliment
Goed en toegankelijk openbaar vervoer is belangrijk voor iedereen. Voor studenten en forensen, maar ook voor ouderen en mensen met een beperking. Syntus Utrecht maakt werk van toegankelijkheid. Zo levert deze vervoermaatschappij een waardevolle bijdrage aan mobiliteit en zelfstandigheid. Dat verdient een compliment. Lijsttrekker Arne Schaddelee en kandidaat Arjan Koerts deelden dit compliment uit aan John de Groot en Janine van Verseveld van Syntus.
Twee jaar geleden kwam Arjan Koerts, gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Veenendaal en kandidaat voor de Provinciale Staten Utrecht, in gesprek met Syntus over het thema toegankelijkheid. Dit was naar aanleiding van een negatieve ervaring van Arjan tijdens een busrit, waarbij het fout ging bij de assistentie door een buschauffeur. Arjan is zelf rolstoelgebruiker en dit incident haalde de landelijke media. Het bleef niet bij excuses en een goed gesprek. Binnen een jaar lanceerde Syntus een campagne voor chauffeurs en reizigers over het reizen met de rolstoel. Ook is Syntus fors aan de slag gegaan met het verbeteren van de informatievoorziening voor mensen met een visuele of auditieve beperking.
De eisen die aan de vervoerder worden gesteld door de provincie als opdrachtgever staan toegankelijkheid en voldoende tijd voor assistentie soms in de weg. Desondanks besloot Syntus van toegankelijkheid een prioriteit te maken. Dat verdient waardering en een compliment.
De ChristenUnie zal zich de komende jaren inzetten voor voldoende openbaar vervoer, dat bovendien schoner en toegankelijker wordt. Het is belangrijk dat de vervoerder ruimte heeft om hierin te investeren. Dat begint met het bieden van de juiste voorwaarden en het stellen van de juiste eisen.
- Labels
Verkiezingsprogramma in gewone taal
Het Themacafé Amersfoort organiseerde op 28 februari 2019 een speciale politieke avond voor mensen met een verstandelijke beperking. Op deze avond was kandidaat-statenlid Henriette Rikkoert van de partij. Zij heeft samen met Jeroen van Oort en Hans de Harder ons verkiezingsprogramma herschreven in duidelijke taal. Het past op een A4-tje:
Dit wil de ChristenUnie voor Utrecht!
Utrecht is een mooie provincie. Na werk, school of opvang gaan mensen in Utrecht graag naar huis, of ergens anders naar toe. Bijvoorbeeld naar een museum, een bos of een mooi park. Dat vindt de ChristenUnie fijn!
De ChristenUnie wil dat er veel huizen worden gebouwd omdat er nu te weinig huizen zijn om iedereen fijn te laten wonen. Ook wil de ChristenUnie graag dat er genoeg natuur blijft, zodat iedereen fijn naar buiten kan.
De ChristenUnie wil graag een eerlijk bestuur in de provincie. Een bestuur dat goed werk doet voor mensen en dieren. Stem daarom ChristenUnie op 20 maart!
• De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er genoeg huizen zijn voor iedereen en dat mensen allemaal een huis kunnen betalen.
• De ChristenUnie vindt het belangrijk dat we zorgen voor de natuur. Het moet buiten mooi groen blijven.
• De ChristenUnie vindt oude gebouwen mooi. Oude gebouwen leren ons ook over onze geschiedenis. Daarom vindt de ChristenUnie het belangrijk dat oude gebouwen mogen blijven staan.
• De ChristenUnie vindt het belangrijk dat iedereen met de bus kan. Iedereen moet de bus kunnen instappen en uitstappen. De bus moet ook vaak rijden.
• De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de bus niet slecht is voor de natuur. We willen bussen die weinig herrie maken en die weinig rook uit hun uitlaatpijp hebben.
• De ChristenUnie wil goede fietspaden. Daarom vinden we het belangrijk dat fietspaden breed en veilig zijn.
Henriette Rikkoert, Jeroen van Oort en Hans de Harder, alle drie kandidaat voor de ChristenUnie in de provincie Utrecht
- Labels
Utrechts manifest voor minister Schouten
Boeren en burgers hebben elkaar nodig. Hamvraag is: hoe kan de provincie hieraan bijdragen? De ChristenUnie in de provincie Utrecht lanceert maandag 11 februari in het Utrechtse Voedselbos een manifest met concrete voorstellen. Dit zal worden overhandigd aan minister Schouten tijdens een symposium bij het Utrechtse Voedselbos.
Burgers die zelf boter, meel of melk halen bij de boer? Die tijd is voorbij. Door intensivering van de landbouw werd ons eten anoniem. En, onbekend heeft misschien ook wel onbemind gemaakt. Voor sommige burgers werd de boer een boeman. Maar, zonder boer geen eten op het bord. Zonder burgers geen eters aan tafel en geen kok in de keuken.
Programma
Op het symposium zullen smaakmakers hun visie te geven. Allereerst is dat minister Schouten. Andere smaakmakers:
§ Boer/filosoof Jan Huijgen van de Eemlandhoeve in Bunschoten, winnaar van de Sicco Mansholtprijs.
§ Wim Schippers, boer, landbouwingenieur en auteur van het boek ‘Boeren met ontzag’
§ Bert van Donselaar, melkveehouder en voorzitter van LTO Noord, Utrecht
§ Jan Overweg vanuit de coöperatieve gebiedscommissies in de provincie Utrecht
§ Claudia van Holsteijn van Natuurmonumenten
Welkom
Het symposium is op DV maandagmiddag 11 februari van 15.00 tot 16.00 uur in Gasterij Wielrevelt, Thematerweg 10 in Utrecht. Inloop vanaf 14.30 uur.
Aansluitend geeft initiatiefnemer Maarten Schrama een rondleiding door het Utrechtse Voedselbos. Tot 17.30 uur is er een netwerkborrel.
- Labels
Herstel oevers- Lange en Korte Linschoten
Herstel oevers- Lange en Korte Linschoten:
- ChristenUnie vindt de bedragen voor onderzoek, € 70.000,--, veel te hoog. Heel veel informatie is al beschikbaar o.a. bij Oudewater. Ook over de wijze waarop de verbetering moet worden aangepakt. Aan de Nieuwe Zandweg is daar al ervaring mee opgedaan.
- Labels
Schrijf een reactie via Facebook