Algemene beschouwingen 6 november 2023
Voor ons ligt de begroting 2024 en meerdere jaren t/m 2027, wij zien vooruit naar een nieuw begrotingsjaar. Vooruitzien kan niet zonder om te zien naar wat er gebeurt is het afgelopen jaar.
Voortslepende Oorlog in Oekraïne, recent Israël en Gaza, de nog niet opgeloste stikstofcrisis met grote impact voor de agrarische ondernemers en het platteland, enorme inflatie, uitdaging rondom, huisvesting, duurzaamheid, verdere opwarming van de aarde door klimaatverandering, droogte, toename jeugdzorg, armoede, stijgende rente en zo kunnen wij nog wel even doorgaan.
En in deze onzekere tijd is er gelukkig een mooi sluitende begroting opgesteld door het college samen met de ambtelijke organisatie. Daar willen wij hen eerst hartelijk voor bedanken.
Het is altijd weer veel werk om een begroting op te stellen, met de vele keuzes die hierbij gemaakt dienen te worden.
Fijn dat deze begroting sluit met een positief saldo voor 2024 en 2025 t/m 2027. Het jaar 2022 is afgesloten met een mooi positief saldo. Waardoor de reserves weer voor het eerst sinds vele jaren echt zijn toegenomen.
De positieve resultaten zijn hard nodig om wat meer vlees op de botten te krijgen, zodat in toekomstige tijden van financiële tegenwind de gemeente kan zorgen voor de inwoners die in de problemen komen, het huidige voorzieningsniveau op peil kan houden en een bijdrage kan leveren aan de uitdagingen rondom duurzaamheid.
Voor 2023 was er ook een begroting met een flink positief saldo maar daar blijft nu, door de afhankelijkheid als gemeente van de inkomsten van de landelijke overheid, niet veel meer van over. We mogen blij zijn als er over 2023 nog een positief saldo over blijft. Dus het was goed dat wij ons vorig jaar bij het opstellen van de begroting niet rijk gerekend hebben. En dit is gelijk het advies aan de raad en het college voor de begroting van 2024.
Deze ziet er heel mooi uit, maar inmiddels is op Prinsjesdag de miljoenennota gepresenteerd en blijkt recent op basis van de zogenaamde september circulaire dat door een wijziging in uit te voeren taken en de te ontvangen bedragen, de begroting 2024 zal halveren naar circa € 800.000. Voor de jaren 2026 en 2027 ziet het er wel positiever uit. Maar wij hebben liever een betere begroting voor 2024 dan wellicht over 4 jaar met alle onzekerheden van de komende jaren.
Een begroting maken is mooi, maar veel belangrijker is om goed de financiële ontwikkelingen in de gaten te houden en tijdig maatregelen nemen.
Het is goed om te merken en te ervaren dat de ambtelijke organisatie en het college beseft dat het nu noodzaak is om meer reserves op te bouwen en dus zorgvuldig het geld dient te worden uitgegeven. Het kan allemaal wel op papier staan, maar deze houding is belangrijk, wellicht nog belangrijker om te zorgen voor een opbouw van de noodzakelijke reserves. Papier is geduldig en een begroting is mooi maar eind 2024 weten wij pas of wij dit begrote resultaat behaald hebben.
En dat zie je, hoe mooi leek 2023 te worden en hoe mager zal het resultaat waarschijnlijk zijn.
Toekomstperspectief in deze begroting bestaat uit 3 mooie accenten:
bouwen aan een krachtige gemeenschap, leefbare kernen en een vitaal buitengebied.
De ChristenUnie is er van overtuigd dat het meer dan ooit in deze onzekere tijden rondom bestaanszekerheid belangrijk is om te geloven in en te werken aan een gemeente waar het niet draait om “ik” maar steeds meer om “wij”!
Als ChristenUnie Geloven wij in de samenleving!
Er is een oude wijsheid die dat perfect verwoordt.
‘Wanneer twee vrienden samen zijn en één van beiden valt, helpt de ander hem weer overeind. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te krijgen.’
In ieder leven zijn er momenten dat je valt en een helpende hand kunt gebruiken. En wie vandaag struikelt, kan morgen de vriend zijn die een ander overeind helpt. Een zorgzame gemeenschap vorm je altijd samen! De gemeente heeft daarin een onmisbare rol, maar is niet het begin of het einde.
Het begint altijd tussen mensen. Dat is het hart. En deze wijsheid uit het Bijbelboek Prediker verwoordt hoe het samenleven is bedoeld.
Verbonden met mensen om je heen, met God de Schepper en met Zijn schepping, de natuur.
Zo gelooft de ChristenUnie. Zo geloven we midden in de samenleving. Dat vraagt om een dienstbare gemeente. In het besef dat een gemeente geen geluk kan bieden, maar wel de basisvoorwaarden voor een goed bestaan. Een gemeente als schild voor de meest kwetsbare mensen. En daarin staan we niet alleen. De panelen in de samenleving verschuiven. De meeste mensen zijn klaar met het liberale marktdenken. Klaar met de ik-tatuur. Klaar met het managen van problemen in plaats van ze op te lossen. En het is onze overtuiging dat we niet sterker worden van winstmaximalisatie, maar wel van onderling vertrouwen en samenwerking.
We proeven en zien in deze begroting de intentie in het zoeken van het beste voor Montfoort en Linschoten in het algemeen en voor iedere inwoner van onze mooie gemeente in het bijzonder.
En het is nu de tijd om werk te maken van echte oplossingen voor echte problemen, voor herstel van de samenleving. Om er voor elkaar te zijn.
Vandaar mijn uitnodiging, laten we samen optrekken om daar goed werk van te maken.
De ChristenUnie wenst hierbij, College, ambtenaren en Raad veel wijsheid en van harte Gods Zegen toe.
- Labels
Schrijf een reactie via Facebook